
Ingrediente:
- 1kg ardei iuți
- 200ml oțet 9°
- 200ml ulei
- 4 lingurițe sare
- 4 lingurițe zahăr
- 8 căței usturoi
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Dupa ce spalam bine ardeii, ii portionam.
Taiem si indepartam cotorul, apoi ii taiem in bucati de 3-4 cm lungime.
Dupa ce i-am taiat pe toti, cei lungi, incepem
si punem in bidoane. Lovim cand si cand bidonul de masa pentru a se aseza/presa
bine. Pe la jumatate adaugam si cateva bucati de usturoi. Cand bidonul s-a
umplut mai adaugam cateva bucati de usturoi si lasam deoparte. Facem la fel
pana terminam bucatile de ardei.
Dupa ce terminam cu cei bulgaresti, trecem la
soiul urmator. Daca va doriti de iutime medie, putem sa punem cele doua soiuri
combinate. Procedam si cu acestia exact la fel.
Dupa ce am umplut toate bidonasele, adaugam si
restul ingredientelor. Punem in fiecare cate o lingurita cu sare, apoi cate o
lingurita cu zahar. Trnam in fiecare bidonas cate o jumatate de pahar de otet
de 9, adica cate 100ml si cate o jumatate de pahar de ulei de foarea soarelui.
Punem capacele la bidonase, apoi le asezam culcate pe masa.
Cu palmele deasupra le rulam inainte si inapoi
pentru un minut, apoi le lasam asa culcate la indemana. Odata la 2-3 ore le
rulam pentru cateva secunde, macar de 4-5 ori pe zi, timp de o saptamana, pana
cand se mureaza.
Dupa o saptamana sunt deja buni de consumat. Sunt iuti, dulci-acrisori si crocanti. Perfecti alaturi de frupturi, ciorbe sau orice va place cu astfel de ardei. Atunci cand dorim sa ii consumam, taiem bidonasul si rasturnam continutul intr-un borcan curat. Punem capacul si pastram la frigider. Restul bidonaselor vor merge in camara unde vor rezista cu brio pana la 2 ani. Sunt geniali!
Sa va fie cu folos!