Astazi pregatim impreuna o baclava delicioasa folosind foi de placinta gata cumparate si fara pic de zahar. Rapida, simpla si extrem de gustoasa, aceasta reteta este perfecta pentru oricine doreste sa se bucure de un desert oriental autentic fara prea mult efort. Urmati-ma pas cu pas pentru a vedea cum transformam ingredientele simple intr-un desert de neuitat.

Ingrediente pentru umplutura:

Ingrediente pentru sirop:

Reteta pas cu pas:

Veti vedea cat de usor se prepara asemenea bunatate de desert fara zahar.

Intai pregatim toate ingredientele. Maruntim fisticul pe care-l vom folosi ca decor si-l lasam deoparte. Daca avem migdale si alune, le maruntim. Apoi maruntim nuca dar nu foarte tare, lasam bucatele pentru ca se vor simti minunat in prajitura finala.

Miezul de nuca trebuie ales cu grija sa nu cumva sa fie ranced si-l luam la mana bucatica cu bucatica pentru a indeparta eventualele coji. Mai maruntim/pisam cuisoarele. Si gata!

Acum putem pregati umplutura: aducem un castron in care punem amestecul de nuca maruntita, cusoarele pisate, scortisoara, coaja rasa de lamaie si amestecam foarte, forte bine pentru a imprastia aromele in tot amestecul. Facem cu rabdare, deoarce coaja de lamaie este umeda si se incorposreaza mai greu. Un amestec asemanator am facut si la turtele de la Craciun si astfel rezulta o umplutura aromata si foarte deliciosa.

Acum trecem la montat prajitura. Aducem tava in care o vom monta. Tava mea are 20/30 cm. Taiem foile de placinta dupa dimendsiunea tavii. La mine este perfect sa le tai in 2 jumatati. Pe una din jumatati punem un prosop pentru a evita sa se usuce.

Aducem untul topit peste care punem uleiul si amestecam bine. Si gata, pornim!

Ungem fundul tavii cu amestecul de unt si punem o foaie de placinta. O stropim si ungem cu unt. Punem alta foaie pe care bineinteles ca o ungem si facem tot asa pana punem 1/3  din foi. Am 24 de bucati asa ca dupa 8 foi suprapuse, dupa ce ungem cu unt, punem jumatate din amestecul aromat cu nuca. Intindem uniform pe toata suprafata.

Nucile si migdalele sunt doua dintre cele mai nutritive si populare ingrediente folosite in umplutura pentru deserturi, inclusiv baclava. Acestea ofera nu doar textura si aroma, dar si o serie de beneficii pentru sanatate, datorita profilului lor bogat in nutrienti.

Apoi continuam cu al 2-lea strat de foi. Facem exact la fel: foaie, unt, foaie, unt pana suprapunem a 2-a treime din foi. Dupa ce am pus inca 8 foi si am uns cu unt rasturnam deasupra restul din amestecul de nuca. Apoi continuam cu restul de foi exact in acelasi mod ca la celelalte.

Acum e cazul sa dam drumul la cuptor si sa-l fixam la 170ᵒC. Dupa ce am terminat cu foile, luam un cutit bine ascutit si taiem prajitura in cuburi mici. Apoi turnam restul de unt ramas peste toata prajitura.  Acum bagam prajitura la cuptor la 170ᵒC pentru 35-40 minute sau pana cand capata o culoare frumoasa la suprafata.

Cat prajitura este la copt, ne ocupam de sirop. Si pentru ca vrem sa pastram proprietatile si gustul de miere, punem intr-o craticioara apa si mergem cu ea e foc pana se incalzeste (dar nu mai mult de 30ᵒ). Cat apa se incalzeste, stoarcem zeama de la jumatatea de lamaie. Aducem craticioara cu apa calduta, adaugam mierea si amestecam pana se dizolva complet  Adaugam si zeama de lamaie si gata cu siropul. Ati vazut ce usor a fost.

Prin inlocuirea zaharului rafinat cu mierea naturala, acest desert nu doar ca reduce impactul asupra glicemiei datorita indicelui glicemic mai scazut, dar adauga si o complexitate de arome si beneficii nutritionale suplimentare, inclusiv antioxidanti, vitamine si minerale.

Si cand prajitura este gata, o scoatem din cuptor si turnam imediat siropul rece peste prajitura fierbinte. Apoi ornam fiecare cubulet cu bucatele de fistic. Acoperim cu un prosop si dupa ce se raceste o bagam la frigider pentru minim 2-3 ore inainte de a o consuma.

Prin alegerea acestei variante de baclava, imbogatita cu miere si nuci,noi ne putem bucura de un echilibru intre indulgenta si beneficii nutritionale, facand din acest desert o optiune mai buna pentru momentele de rasfat. Este o dovada ca traditia si nutritia pot merge mana in mana, oferind o experienta culinara atat de placuta, cat si relativ mai sanatoasa. Aceasta baclava cu sirop din miere si umplutura de nuca aromata este un exemplu minunat de cum modificarile mici in retetele traditionale pot oferi un nou nivel de apreciere si savoare, fara a compromite gustul bogat si satisfactia pe care o asteptam de la un desert atat de iubit. A iesit fabuloasa si va provoc macar o data sa o faceti asa!

Deci, spor la treaba si pofta buna dragilor! Va pupa Claudia!

Abonare

Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest