
Haideti sa aducem impreuna un strop de dulceata in bucatariile noastre – azi va invit sa pregatim impreuna un delicios banana bread cu nuca si ciocolata, perfect pentru a indulci orice moment al zilei. Voi pregati reteta exact cum em gasit-o in caietelul de retete al matusii Elena.
Ingrediente
- 3-4 banane foarte bine coapte pentru ca acestea-s cele mai dulci si aromate. Practic ne trebuie 300 g banana fara coaja
- 180g faina
- 150g zahar tos fin sau zahar pudra
- 100g miez de nuca
- 100g ciocolata Noua ne place cu ciocolata neagra
- 100g unt cu peste 80% grasime, moale
- 1 ou
- 1 lingura esenta de vanilie
- 1 lingurita de bicarbonat de sodiu (5g)
- Si un praf de sare
Reteta pas cu pas:
Intai dam drumul la cuptor si-l fixam la 175°C. Pregatim si o tava de chec sau cozonac pe care o imbracam cu hartie de copt.
Cantarim bananele fara coaja, pastrand 300 grame. Apoi le zdrobim cu o furculita si le lasam putin deoparte.
Pregatim toate ingredientele, asa ca tocam nuca in bucati. Se simte mult mai bine asa decat maruntita tare. Cand e gata o lasam si pe ea in asteptare.
Apoi punem untul untr-un castron, peste care adaugam zaharul si amestecam pana il incorporam. Am incercat initial cu telul, dar mai simplu este cu o paleta. Il amestecam energic pentru cateva secunde, apoi adaugam oul si esenta de vanilie. Amestecam energic din nou.
Alaturi amestecam pulberile: faina, bicarbonatul de sodiu si sarea. Bicarbonatul de sodiu necesita un acid pentru a genera dioxid de carbon, care ajuta aluatul sa creasca. In cazul banana bread, bananele coapte au o usoara aciditate care reactioneaza cu bicarbonatul. Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la obtinerea unei texturi mai umede si mai dense, ceea ce este de dorit in banana bread.
Acum, peste amestecul din castron adaugam bananele pasate si le incorporam in amestec. Apoi adaugam pulberile si le incorporam si pe acestea. Mai avem de adaugat nuca maruntita si bucatelele de ciocolata. Amestecam bine totul la final si gata cu aluatul.
Aducem tava de copt si rasturnam aluatul in ea. Nivelam frumos la suprafata si la fiinal, cu ajutorul unei scbitori, trasam o linie pe mijloc de-a lungul tavii. (asta pentru a nu se crapa neuniform in timpul coacerii)
Mergem cu tava in cuprorul preincalzit pentru 60 minute la 175°C sau pana cand trece testul scobitorii.
Si dupa o ora, checul nostru cu banane, ca practic asta este banana bread, este gataaa! Il lasam sa se raceasca in tava.
Noua ne place tare cand este usor caldut, asa ca abia astept sa savuram o feliuta. Uitati cat de bine arata, se vad bucatile de nuca si cele de cicolata.
Sper ca v-ati bucurat de aceasta reteta la fel de mult cum m-am bucurat eu pregatind-o pentru voi! Nu uitati sa impartasiti cu mine si cu comunitatea noastra minunata rezultatele voastre delicioase. Pana data viitoare, ramaneti inspirati in bucatarie si nu incetati sa experimentati cu noi arome. Ne revedem curand cu mai multe retete savuroase!
Va pupa Claudia!