In ultimii ani cumpar bors acru din comert, si tot tanjeam dupa borsul umplut in casa, asa cum il facea bunica si chiar eu in tinerete, cand aveam toti copii acasa. Am cumparat bors de la un producator local, de unde cumpar si carne de pasare de curte…si asa mi-a venit ideea.

Avantajul la aceasta reteta de bors acru este ca puteti s-o luati de la zero, fara husti(un fel de baza pentru bors acru). Intr-o prima etapa se prepara hustile apoi se umple borsul efectiv.

Ingrediente pentru husti:

Ingrediente pentru umplut:

Reteta pas cu pas:

Intai pregtim hustile.

Punem cei 500 ml de bors sau apa intr-o craticioara si mergem pe foc sa incalzim lichidul (nu fierbinte).

Punem intr-un castron tarata si malaiul si le amestecam. Turnam lichidul cald si amestecam bineinteles bine, bine. Daca turnam apa in loc de bors putem ajuta la fermentaie cu o bobita de drojdie proaspata sau cu o felie de paine maruntita, adaugat aici in amestecul acesta caldut. Acoperim cu folie alimentara, acoperim cu un strat gros castronul (pentru a mentine caldura) si lasam la loc cald pentru 5-6 ore sau chiar peste noapte. Eu am pus langa calorifer peste noapte.

A 2-a zi de dimineta haideti sa umplem borsul. Indepartam folia si este vizibila fermentatia din amestec. Gustam si observam ca hustile sunt acre bine, ceea ce este perfect!

Transferam hustile in borcanul pregatit (putem umple si intr-o oala emailata).

Aducem si restul: cele 400g de tarata si cele 200g de malai. Punem in borcan peste hustile acre malaiul si tarata. Amestecam putin, apoi adaugam apa fierbinte, dar nu clocotita (60-70°C). Acum se pot adauga si crengute de leustean, frunze de visin sau crengute de cimbru pentru o aroma deosebita a borsului. Eu n-am avut acum, dar cu siguranta voi adauga atunci cand imi voi procura. Amestecam bine, acoperim borcanul si il infasuram in prosoape pentru a mentine cat mai mult caldura. Lasam borcanul intr-un loc cald daca vrem sa se acreasca mai rapid.

In functie de temperatura la care sta borcanul, borsul poate fi numa bun de acru in 1-2 sau chair 3 zile. Amestecam de 2-3 ori pe zi si gustam.

Cand suntem multumiti, este gata! Eu l-am lasat 2 zile in bucatarie unde am 22°C cand nu gatesc. Ca sa scoatem borsul din borcan, putem sa ne folosim de un polonic sau mai usor este cu un furtun. Dupa ce tragem tot borsul il depozitam in sticle (pot fi si din plastic) si-le punem la frigider. Eu nu-l strecor pentru ca reziduurile se depun pe fundul sticlei. Rezista la frigider pana la 2 saptamani fara probleme.

Pentru cine are o familie mai numeroasa, se mai poate face inca o tura de bors tot acum. Se toarna tot 4 litri de apa fierbinte (nu clocotita), se amesteca bine si se mai lasa inca o tura la acrit.

Daca nu mai umplem acum, este cazul sa pastram husti pentru o umplere viitoare, atunci cand avem nevoie. Deci punem borsul obtinut la frigider si ce ne-a ramas in borcan sunt husti. Amestecam bine si cu un polonic luam si punem intr-un borcan de 800 ml. Punem capac si bagam la frigider, iar atunci cand vrem sa umplem bors pornim doar de la etapa in care avem deja hustile pregatite.

Acum este momentul sa convingem si prietenii sa-si faca acasa proriul bors, daruindu-le husti de la noi…altfel retul ramas in borcan se arunca.

Nu-i asa ca nu este complicat?

Transforma-te in maestrul ciorbelor tale cu ajutorul borsului acru facut in casa! Aboneaza-te la canalul Mancare cu savoare pentru a descoperi mai multe retete traditionale romanesti si sfaturi culinare utile.

Important: Borsul facut in casa, din ingrediente naturale, este cel mai bogat in nutrienti si beneficii pentru sanatate. Borsul din comert poate contine conservanti, aditivi alimentari si cantitati reduse de probiotice.

Proprietatile curative ale borsului facut in casa:

Bogat in probiotice: Fermentatia naturala din bors creeaza o sursa bogata de probiotice esentiale pentru o digestie sanatoasa si un sistem imunitar puternic.

Sprijina digestia: Acizii organici din bors stimuleaza secretia sucurilor digestive, imbunatatind digestia si absorbtia nutrientilor.

Detoxifiant natural: Borsul ajuta la eliminarea toxinelor din organism, contribuind la o stare generala de bine.

Sursa de vitamine si minerale: Borsul contine vitamine din grupul B, vitamina C, potasiu, magneziu si fier, minerale esentiale pentru o functionare optima a organismului.

Efect diuretic: Borsul stimuleaza diureza, fiind benefic pentru rinichi si ajutand la eliminarea excesului de apa din organism.

Remediu pentru mahmureala: Consumul de bors poate ameliora simptomele mahmurelii, precum greata, durerea de cap si oboseala.

Proprietati antiinflamatoare: Borsul are proprietati antiinflamatoare, fiind benefic pentru ameliorarea durerilor articulare si musculare.

Deci, spor la treaba si pofta buna dragilor!

Va pupa Claudia!

Abonare

Tags:
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest