Caltabos de porc - reteta traditionala

Astazi facem caldabosi! Caldabosi de casa, exact cum pregatea bunica mea la fiecare Craciun. Acum se gasesc in comert mate si putem prepara oricand avem pofta, dar parca tot sunt mai gustosi acum de sarbatori.

Ingrediente:

Reteta video aici:

Reteta pas cu pas:

Eu am cumparate din comert si dupa ce le-am lasat putin in apa calda si le-am indepartat sarea, le-am spalat pe ambele parti si le-am lasat in apa rece pana pregatesc umplutura.

Eu nu curat absolut toata grasimea de pe intestine, mai las cate putin. Daca nu va place, o puteti curata de tot. Dupa curatare, intoarcem intestinele pe fata.

Apoi trecem la prepararea umpluturii. Punem pe foc mediu o tigaie, adaugam untura si dupa ce s-a topit si incins, adaugam ceapa. O lasam sa se gateasca pentru 3-4 minute, amestecand sa nu se rumeneasca. Apoi adaugam orezul, amestecam si mai lasam la gatit pentru 1-2 minute.

Dupa orez, adaugam bulionul, piperul, sarea si cimbrul, amestecam si mai lasam pe foc pentru inca 2 minute. Cand este gata, inchidem focul si lasam sa se raceasca complet.

Dupa ce s-a racit, adaugam amestecul peste carnea tocata si amestecam foarte bine totul. Gustam si potrivim de sare. Amestecul trebuie bine framantat pentru a se distribui uniform toate aromele.

Avem umplutura gata, asa ca trecem la umplut. Eu va voi arata exact cum facea bunica mea de la care am invatat. Avem carnea pregatita, bucata de intestin bine spalata cu apa rece, ne mai trebuie o cana de apa rece si 2 bucati de fire de bumbac, pentru legat capetele.

Punem umplutura cu mana, fara a exagera, pentru ca orezul se va umfla la fiert si poate plezni intestinul. Turnam cate putina apa rece la fiecare 10-15cm de intestin umplut. Cand am umplut pana intr-un capat, legam bine cu un fir de bumbac. Aici sunt foarte bune ajutoarele. Acum m-a ajutat fica mea mijlocie pe care abia am strans-o in brate dupa 2 ani.

Continuam si spre celalalt capat exact lafel. Important este sa nu uitam si cate putina apa. Taiem surplusul de fire. Avem un caltabos gata pentru pus la fiert. Continuam asa pana terminam intestinele. Eu am obtinut 3 bucati generosi si mi-a mai ramas 500g de umplutura cu care voi face cateva sarmale cu foi de varza.

Voi umbla la unul dintre borcanele cu foi puse in toamna. Veti vedea cat de bine arata foile de varza. Pentru fierbere avem nevoie de vase mari incapatoare. Se pot fierbe toti la un loc sau separat. Ii adaugam in apa fierbinte. Acum punem si boabele de piper si frunzele de dafin. Cratita va merge pe foc mediu pana cand intestinul poate fi patruns usor cu furculita.

Pentru ca intestinele sa nu plesneasca in timpul fierberii, este important sa le intepam cu un ac pentru a elibera presiunea din interior.

Cand sunt gata, ii putem lasa sa se raceasca in zeama in care au fiert sau ii putem scoate pe un platou. Noua ne plac mai mult prajiti asa ca ii scoatem la racit. Se pot praji in tava la cuptor sau in tigaie.

Asa bucata intreaga si portionat la masa sau portionat fiert si prajite bucatele. Noi adoram ambele variante. Se pot pastra la frigider cateva zile si prajim atunci cand avem nevoie sau la congelator poate rezista chiar si un an. Este unul din deliciile craciunului pe care nu il ratez niciodata.

Va provoc sa incercati si varianta mea, adaptata si la gusturile voastre.

Spor la treaba si pofta buna dragilor!

Abonare

Tags:
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest