
Cartofii prajiti sunt pe placul tuturor, nu costa mult și sunt extrem de versatili. Exista o modalitate sa faci cartofi prajiti gustosi si sanatosi. Pot fi gatiti la air fryer. Adica la Cosori premium smart, ce am eu aici. In plus, nu va mai trebui sa curetam aragazul și locurile pe unde sar picaturi de ulei la final. Cartofii prajiti la air fryer vor fi crocanti si se apropie foarte mult de varianta originala. Azi facem 2 retete, una mai buna decat alta.
Ingrediente pentru cartofi pai:
- 1kg cartofi
- 2 lingurite de amestec condiment pentru cartofi
Ingrediente pentru cartofi in coaja:
- 700g cartofi rosii
- 1 lingurita de fulgi de ceapa (se gaseste in magazine)
- 1 lingurita praf usturoi (eu am facut de mine acasa)
- 1 lingura cu parmezan ras
- ½ lingurita sare
- 1-2 linguri ulei de masline.
Reteta de cartofi pai:
Pentru prima reteta ne trebuie cartofi buni pentru prajit, taiati in felii de aproximativ 1cm grosime si lasati in apa rece minim 30 de minute (asata pentru a elimina din amidon si a putea forma crusta crocanta)
Condimentul pentru cartofi parjiti, pe care il putem cumpara de la supermarket sau il facem noi, contine usturoi pulbere, fulgi de ceapa, sare, piper, boia, cimbru, marar, chili.
Dupa ce au stat in apa rece macar 30 de minute ii scoatem pe straturi de servetele si ii tamponam usor pentru a indeparta cat mai mult din apa de pe ei (asta tot pentru exterior crocant o facem).
Apoi ii transferam intr-un castron. Ei ies foarte buni si doar asa cu condimentele si atat. Dar pentru un gust cat mai apropiat de ce stim ca ne place (cartofi prajiti in ulei), adaugam peste ei 1-2 lingurite de ulei si-I amestecam bine, bine. Daca avem un pulveriator este doar mai usor. Dupa ulei presaram amestecul de condiment si-I amestecam din nou bine pentru a acoperi toate bucatile cu un strat uniform.
Haideti sa trecem la Cosori Premium Smart! Este cel mai misto aparat din cate am in casa! Si nici n-avea cum sa fie altfel: Este top 1 in America. Are 11 programe presetate: pui, porc sau vita, fructe de mare, bacon, cartofi, radacinoase, alte legume, paine si chiar desert!
Inainte de a pregati orice, trebuie sa preincalzim cuptorul: cum facem si la cel classic de-altfel. Aici avem deja un buton presetat. Il apasam si ne arata 205°C pentru 5 minute. Pentru ca voi gati cartofii la 195°C, scad si temperature de preincalzire la 195°C, apasand pe -.
Cand au trecut cele 5 minute aparatul scoate un sunet si ne anunta. Atunci scoatem sertarul si adaugam cartofii condimentati. Inchidem seratarul la loc si apasam butonul pentru cartofi. Ne arata 25 min la 195°C. Lasam sa se gateasca. La aceasta presetare, la jumatatea timpului ne va anunta cu un beep ca este timpul sa-I scuturam un pic (practic sa-i intoarcem). Cand auzim sunetul, scoatem sertarul, scuturam cu putere de cateva ori si il impinge la loc. Vedem ca isi continua singur gatirea.
Ce observam? Nu emana multa caldura (comparative cu cuptorul classic), nu scoate fum, zgomotul nu este puternic si deranjant, miroase foarte putin a cartofi copti si nu dureaza mult! Deci este genial si deja il iubesc!
Si dupa trecetrea celor 25 de minute, aparatul ne anunta din nou si cartofii sunt gataaa! Uitati cat de bine arataaaa! Ii adaug langa aripioarele facute anterior, tot la Cosori (pe care le-am reincalzit pentru 1 min la microunde) si alaturi de o salata de cruditati vom trece la masaaa!
Reteta de cartofi in coaja:
Ne trebuie cartofi sanatosi cu coaja rosie, fac eu de obicei. Trebuie foarte bine spalati, chiar cu partea abraziva a unui burete de vase nou si apa rece din ambundenta.
Cartofii fiind de marime medie ii taiem in sferturi. Daca avem si mai mari ii taiem in felii de aproximativimativ aceeasi grosime.
Punem bucatile intr-un vas incapator. Punem peste ele uleiul si-I amestecam bine pana simtim ca-s acoperiti cu un strat uniform, toti. Acum putem amesteca d-inainte condimentele sau le adaugam pe rand presarandu-le. Punem praful de usturoi, de ceapa, sarea si parmezanul ras si amestecam bine din nou.
Si gata cu pregatitul, trecem la aparatul Cosori. Procedam exact ca la reteta trecuta. Il deschidem si inainte de a apasa butonul presetat de cartofi apasam pentru preincalzire. Modificam si acum cu temperature la care ii vom gati adica 195°C. Apasam start si asteptam 5 minute (putem face asta inainte de a condimaenta cartofii astfel castigam timp).
Dupa cele 5 minute punem cartofii in cos, inchidem sertarul si apasam butonul pentru cartofi.
Exact la fel ca si la reteta anterioara, la jumatatea timpului vom fi anuntati si indemnati sa-I scuturam bine. Sau sa-I intoarcem cu o paleta. Inchidem sertarul si cuprorul isi reia si continua programul.
Nici acum nu se simte miros de fum, ci doar un miros discret de cartofi cu branza. Nu este fierbinte, in fata se simte cald bine, pe laterale este caldut iar deasupra este rece. Important este sa-i dam in spate distanta fata de perete pentru ca in spate se face ventilatia.
Si dupa trecerea celor 25 de minute si aceasta tura este gataaa! Uitati-va si voi cat de bine arata. II scoatem pe o farfurie si putem presara pe deasupra marar tocat sau rucola, cum ne place noua. Cu salata de cruditati este o bunatate. Ambele variante sunt delicioase si fiind gatite cu putin ulei nu ne vom mai simti vinovati cand ii vom savura.
Dupa fiecare gatire cosul antiaderent se spala foarte usor fie in chiuveta sau in masina de spalat vase.
Deci dragilor, luati-va Cosori ca n-o sa va para rau! Eu mai pregatesc retete! Va pupa Claudia!