
Daca avem pofta de ciocolata, atunci haideti sa facem cea mai simpla reteta de ciocolata de casa. Se face rapid, cu putine ingrediente, iar rezultatul este delicious. Iese indifferent de experienta bucatarului.
Ingrediente:
- 500g lapte praf
- 500g zahăr
- 100g cacao
- 200ml apă
- 100g nucă
- stafide/fructe confiate
- 1 varf de linguriță sare
- 2 linguri esență rom
- 200g unt
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Intai trecem prin sita laptele praf si cacao, astfel suntem siguri ca nu vom avea bulgarasi. Apoi le amestecam bine si le lasam deoparte.
Pasul urmator este siropul. Punem pe foc mediu o craticioara in care adaugam apa si zaharul. Amestecam si lasam sa fiarba pentru 5 minute din momentul in care clocoteste.
Dupa 5 minute inchidem focul si verificam consistenta siropului. Daca luam o picatura intre degete si indepartandule se creaza fir, atunci este suficient. La mine formeaza deja un fir subtire si este suficient. Noi o preferam mai putin sfarmicioasa.
Dam deoparte siropul si adaugam in el untul care se va topi si incorpora in sirop. Turnam amestecul cald peste pulberi. Adaugam si sarea, estentele de rom, apoi amestecam bine totul pana se formaza un amestec omogen. La final punem si nuca bucati, fructe confiate dupa plac si gust, pe care le incorporam in amestec. Ea iese lafel de delicioasa si fara adaosul acesta.
Tapetam cu folie alimentara o tava apoi turnam toata ciocolata. O nivelam la suprafata. Cand este mai groasa se niveleaza cu fundul unui pahar umezit. Putem decora ciocolata cu jumatati de miez de nuca, gojii, stafide, merisoare. Dupa racire se baga la figider pentru minim 2-3 ore inainte de a fi portionata.
Si dupa 3 ore haideti sa vedem ce minunatie de ciocolata am obtinut. O portionam cu un cutit umed.
Arata perfect. Textura nu este tare, sfarmicioasa, este perfecta pentru gustul nostru.
Eu am crescut la bunici si la bufetul din sat aveau doar prajituri cu mot (asa le ziceam eu) adica erau amandine si batoane de acestea de ciocolata invelite in ciolofan. Eram atat de fericita cand reusea sa imi cumpere bunica incat il savuram incet, cu imbucaturi mici, ca sa ma pot bucura cat mai mult timp.
De cate ori prepar aceasta reteta, resimt bucuria aceea din drumul spre casa cu micul baton in mana.
Sa va fie cu folos!