
Ingrediente pentru ciulama:
- 500g ciuperci
- 200g carne de pui
- 1 ceapă
- 50g smântână pentru gătit
- 1 legătură pătrunjel
- 20-30g unt
- ½ linguriță sare
- ½ linguriță piper
- sos bechamel
Ingrediente pentru sosul bechamel:
- 700ml lapte dulce
- 50g unt
- 50g făină
- ½ linguriță piper alb
- ½ linguriță nucșoară măcinată
- ½ linguriță sare
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Pentru inceput facem sosul bechamel. Punem pe foc mediu o cratita in care adaugam untul si il lsasam sa se topeasca fara a-l arde. Cand untul s-a topit complet, adaugam faina si amestecam bine. Lasam sa se gateasca pentru aproximativ 1-2 minute. Acesta nu se va praji, de fapt va fierbe in apa pe care o contine untul. Apoi adaugam treptat din laptele rece, amestecand energic de fiecare data. Incercam sa nu avem de loc cocoloase in amestec. Amestecam continuu. Cand s-a ingrosat, punem piperul si nucsoara macinata. Dupa ce da in clocot, mai lasam sa fiarba aproximativ 3 minute fara a ne opri din amestecat pentru a nu risca sa ardem sosul. Sa nu uitam de sare, o adaugam si pe ea.
Gustam si vedem daca ii mai trebuie ceva dupa gustul fiecaruia. Cand este gata, inchidem focul si il putem folosi imediat sau daca il folosim alta data, il lasam sa se raceasca punand folie alimentara direct pe sos, la fel ca la creme, pentru a nu se forma crusta. Se poate pastra in frigider dupa racire pana la o saptamana. Intainte de folosire, il reincalzim.
Acum haideti sa ne apucam de ciulama. Punem pe foc mediu o cratita in care adaugam untul si il lasam sa se topeasca. Apoi adaugam bucatile de carne si il lasam sa se topeasca pentru 4-5 minute sau pana capata putina culoare. Dupa 5 minute adaugam si ceapa. Amestecam si o lasam si pe ea sa se gateasca pentru 2-3 minute, pana se inmoaie, amestecand continuu sa nu se rumeneasca.
Cand ceapa s-a inmuiat, adaugam ciupercile si sare. Amestecam si punem capacul. Lasam pe foc mic spre mediu pana se gatesc bine si ciupercile. La inceput avem lichid lasat de ciuperci si daca acesta scade si mai trebuie gatit, mai putem adauga putina apa.
Gustam si cand ciupercile sunt gatite, adaugam sosul bechamel si mestecam bine totul. Cat de bine poate sa miroasa deja! Acum adaugam si smantana pentru gatit. Amestecam putin, punem capacul si mai lasam pentru 5 minute pe foc. Dupa cele 5 minute, punem piperul si patrunjelul verde. Amestecam, inchidem focul si gata!
O adevarata delicatesa! Mamaliga este pregatita deja asa ca abia astept sa trecem la masa.
Sa va fie cu folos!