
Ingrediente pentru aluat:
- 600g făină tip 000
- 500g cartofi, de preferat albi
- 100g zahăr
- 50g margarină pentru prajituri
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 2-3 linguri ulei
- 1 linguriță rasa sare
- 25g drojdie proaspătă sau 7g de drojdie uscata
- 1 linguriță coajă portocală pulbere
- 1 linguriță coajă lămâie
- 200ml apă caldă
Ingrediente pentru umplutura:
- 100g nucă măcinată
- 30g cacao
- 50g zahăr
- 1 lingură de esență de rom
- 100ml lapte de migdale sau apa
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Pentru inceput curatam si spalam cartofii, apoi ii taiem in cuburi si ii punem la fiert pentru aproximativ 20 de minute sau pana cand sunt bine fierti, ii probam cu o lingurita.
Cat fierb cartofii, pregatim maiaua. Punem peste apa calda drojdia, adaugam si o lingura cu zahar si o lingura cu varf de faina. Amestecam totul bine si lasam deoparte pentru aproximativ 10 minute.
Dupa ce cartofii au fiert, scurgem lichidul si ii trecem printr-o sita exact ca la piure. Peste ei adaugam zaharul, sarea, zaharul vanilat, coaja de portocala, coaja de lamaie, un varf de lingurita de turmeric pulbere, optional, acesta ii va da culoarea asemanatoare cu a cozonacului cu oua. Daca amestecaul este doar caldut, nu fierbinte, adaugam maiaua care a crescut foarte frumos si amestecam. Apoi adaugam faina pe care o incorporam la inceput cu paleta apoi framantam cu mana direct. Framantam ca la orice aluat, minim 10 minute, presandul pe toate partile. Adaugam si margarina, framantand in continuare. Aluatul are aceeasi consistenta si acelasi aspect ca si cel cu oua si lapte. Il framantam mai usor pe masa unde fie presaram faina sau ungem cu putin ulei. In timpul framantarii lovim in mod repetat aluatul de masa.
Dupa 10-15 minute, ungem un castron cu ulei, punem aluatul, acoperim cu o folie si lasam la dospit pentru aproximativ o ora sau pana cand isi dubleaza volumul.
Cat creste aluatul, pregatim umplutura. Punem intr-un castron nuca macinata, zaharul, cacao si le amestecam bine incercand sa sfaramam micutele cocoloase, apoi adaugam esenta de rom si laptele de migdale fierbinte. Nu il punem pe tot din prima, amestecam si ajustam consistenta dupa plac.
Dupa o ora aluatul a crescut foarte frumos si il rasturnam pe masa unsa cu ulei. Il taiem in 2 parti egale. Intindem foaie din prima bucata peste care intindem jumatate din umplutura. Rulam foaia in forma de sul. Procedam la fel si cu cea de-a doua bucata, apoi rasucim cele 2 suluri formand cozonacul, pe care il punem in tava tapetata cu hartie de copt. Intre timp dam drumul la cuptor si il fixam la 170°C. Acoperim cu un prosop si lasam asa pentru 15-20 de minute.
Dupa 20 de minute, cozonacul a crescut foarte frumos. Il bagam la copt pentru 50-60 de minute la 170°C. Verificam cu o scobitoare.
Dupa o ora scoatem cozonacul din cuptor. Il ungem pe deasupra cu sirop de zahar sau miere, apoi il punem pe un gratar sa se raceasca, pus pe o parte, pentru ca este foarte pufos.
Dupa cum vedeti, nici aspectul nu iese diferit fata de cozonacul obisnuit, iar gustul este identic, fabulos chiar.
Sa va fie cu folos!