
Ingrediente:
- 2kg dovlecei
- 100ml oțet 9°
- 100ml ulei
- 50g sare
- 50g zahăr
- 1 căpățână usturoi
- 1 linguriță piper
- 1 legătură mărar
- 1 legătură pătrunjel
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Intai ne ocupam de dovlecei. Dupa ce ii spalam bine, indepartam capetele si ii taiem intai in 2, apoi fiecare jumatate in 3-4 pe lungime si la final in cuburi potrivite. Daca se intampla ca dovleceii sa aiba seminte mari, le indepartam scobind cu o lingura.
Dupa ce i-am taiat pe toti, ii punem intr-un vas incapator, apoi tocam marunt toti cateii de usturoi, nu ii trecem prin presa. Punem usturoiul tocat peste dovleceii cuburi.
Tocam marunt si patrunjelul, apoi mararul si punem toata verdeata in vas, peste dovlecei. Acum adaugam sarea, zaharul, piperul, uleiul si otetul. Amestecam foarte bine totul si lasam la temperatura camerei pentru 2-3 ore amestecand ocazional. Veti vedea ca vor lasa treptat lichid.
Dupa aproximativ 3 ore sterilizam borcanele si capacele. Folosim intotdeauna capace noi, nu refolosim niciodata capacele. Pentru detalii complete pentru una dintre variantele de sterilizare, dati click aici.
Punem cuburile de dovlecei cu tot cu lichid in borcane, presand bine. La final completam cu lichid la fiecare borcan, acoperind complet cuburile si infiletam cu putere capacele.
Acum trecem la sterilizarea borcanelor. Punem pe fundul unei cratite un prosop, asezam borcanele si turnam apa pana la minim trei sferturi din inaltimea lor.punem cratita pe foc mediu si lasam sa fiarba pentru 30 de minute de la primul clocot.
Dupa jumatate de ora de clocotit, acoperim cu un prosop si lasam sa se raceasca in voie pana a doua zi. Acesti dovlecei sunt o excelenta garnitura alaturi de fipturi sau alaturi de cartofi prajiti sau orez.
Sa va fie cu folos!