Eu, si nu numai eu, multa lume, adoram dovleceii prajiti. Se fac rapid si sunt deliciosi. Din fericire aceasta savuroasa leguma poate fi pusa si la borcane pentru iarna, pastrandu-si gustul. Dovlecei prajiti CONSERVATI IN ULEI, LA BORCAN – SECRETUL GUSTULUI

Ingrediente:

Reteta video aici:

Reteta pas cu pas:

Veti vedea cat de repede si usor se prepara. Intai ne ocupam de dovlecei. Dupa ce indepartam capetele, ii taiem in rondele de 4-5 mm grosime.

Acestia au un continut caloric foarte mic, nu contin grasimi sau colesterol, iar coaja este o sursa excelenta de fubre dietetice. Sunt o sursa excelenta de potasiu, un mineral mereu deficitar in organism. Contin vitamina A, C si cantitati moderate din complexul B.

Dupa ce i-am terminat de taiat, presaram sare peste rondele, le amestecam si le lasam in repaos pentru 10-15 minute.

Dupa acest timp ii trecem prin jet de apa rece, apoi ii insiram pe servetele de bucatarie si ii tamponam indepartand complet lichidul.

Acum urmeaza prajirea, iar pentru ca nu ii dorim imbibati in ulei, eu procedez putin diferit fara sa fac rabat de la gustul de dovlecel prajit. Turnam peste rondele 4-5 linguri de ulei si le amestecam bine pana vedem ca toate feliile au un strat subtuire de ulei.

Punem pe aragaz pe foc mediu o tigaie cu fundul gros sau o tigaie grill. Cand aceasta s-a incins, punem rondelele una langa alta si le prajim pentru aproximativ 3 minute. Daca procedati astfel, dovleceii nu vor fi imbibati in ulei, iar gustul este demential, perfect. Cand s-au prajit pe o parte, ii intoarcem pe rand si ii prajim inca 3 minute si pe aceasta parte. Cand sunt gata, ii scoatem si adaugam o noua runda. Procedam astfel pana ii prajim pe toti. Dupa ce i-am terminat de prajit, ii lasam putin sa se raceasca.

Avem la indemana tot ce ne mai trebuie, inclusiv borcane si capace sterilizate in prealabil. Pentru detalii complete pentru o sterilizare corecta dati click aici.

Punem rondelele in borcan, presandu-le usor. Pe la jumatate adaugam un catel de usturoi taiat in bucati si aproximativ o lingurita de marar tocat. Procedam la fel pana terminam toate rondelele.

La final adaugam in fiecare borcan cate un sfert de lingurita de sare fara iod, turnam in fiecare din zeama lasata in castron si completam la fiecare borcan cu ulei pan la gura borcanului. Ne ajutam de o lingurita pentru a face ca uleiul sa patrunda bine printre felii si sa nu ramana goluri de aer. Cand avem toate borcanele gata, infiletam cu putere capacele.

Si pentru a rezista peste iarna, trebuie sa sterilizam conservele noastre. Punem pe fundul unei cratite o laveta sau un prosop, adaugam borcanele si apa rece pana la minim trei sferturi din inaltimea lor. Punem cratita pe foc si lasam sa fiarba pentru 20 de minute de la primul clocot.

Dupa cele 20 de minute de clocotit, le acoperim cu un prosop si le lasam sa se raceasca in voie pana a 2-a zi, apoi vor mergei n camara alaturi de restul bunatatilor.

Va garantez ca nimeni nu va refuza sa sarbatoareasca dovleceii deliciosi in timpul iernii in timp ce va simti un gust atat de binevenit al verii.

Va sugerez din suflet sa nu ratati aceasta reteta si sa pregatiti macar cateva borcane.

 

Sa va fie cu folos, dragilor!

Abonare

Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest