Astazi vom pregati impreuna unda dintre cele mai iubite dulceturi din ultimii ani, dulceata de ardei iute. Dulce, acrisoara si usor picanta, este o dulceata exotica ce se potriveste perfect alaturi de fripturi, cartofi prajiti si chiar branzeturi.

Ingrediente:

Reteta video aici:

Reteta pas cu pas:

Cum o pregatim? Foarte usor si rapid, veti vedea.

Intai ne ocupam de ardeii iuti. Daca vrem sa facem foarte repede, o facem in 3 etape. 

In prima etapa rupem coditele tuturor. 

De la etapa a doua este bine sa ne acoperim mainile cu manusi. Taiem fiecare ardei in doua, pe lungime.

In cea de-a treia etapa, ne ajutam de o lingurita si curatam semintele si venisoarele interioare, de la varf spre codita. Daca vreti dulceata mai picanta, puteti indeparta doar semintele.

Acum avem toti ardeii pregatiti, asa ca ii taiem in bucati mai mici, inainte de maruntirea la robot sau la masina de tocat. Acestia se pot marunti si la cutit, taiati in bucati foarte mici, dar mai rapid, mai comod, la fel de bun si aspectuos, tot cu robotul putem face. Dupa ardeii iuti taiem in bucati si ardeii kapia, curatati de cotoare si seminte. 

Urmatorul pas este maruntirea. Aducem cratita in care vom face dulceata. Punem pe rand in robot bucatile de ardei si le maruntim cat de mult ne dorim. Procedam exact la fel atat cu ardeii iuti cat si cu cei kapia. Punem amestecul pe rand in cratita.

Cand am terminat, adaugam zaharul, sarea, otetul, amestecam bine si lasam deoparte pentru aproximativ 30 de minute. In acest timp va lasa mult lichid.

Dupa punem cratita pe foc mediu si fierbem pentru aproximativ 1 ora si 30 de minute. Deschidem larg geamurile pentru ca mirosul este foarte intens. Amestecam regulat sa nu se lipasca pe fundul vasului.

 Cand vedem ca dulceata s-a legat, o testam punand o lingura intr-o farfurie rece. Partea lichida trebuie sa curga mai greu, sa fie usor gelatinoasa. Cand este gata, dam deoparte cratita.

Avem pregatite deja borcanele si capacele sterilzate in prealabil. Pentru detalii complete pentru o sterilizare corecta, dati click aici.

Eu voi folosi borcanele de 200g. Le umplem pe rand cu dulceata fierbinte. Cand le umplem, inchidem imediat cu capacele. Dupa cum vedeti, mi-au iesti 8 borcanele si inca 2 linguri pentru degustare. Le acoperim cu o patura groasa si le lasam sa se raceasca in voie pana a doua zi.

Cand gustam, intai simtim gustul dulce, dupa care percepem pe cel acrisor, iar la final simtim si aroma usor picanta. Este o dulceata rafinata ce nu ar trebui sa lipseasca din camara nimanui.

Spor la treaba si pofta buna dragilor!

Abonare

Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest