
Ingrediente:
- 2kg păstăi
- 1kg roșii
- sare fără iod
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Intai curatam pastaile si le rupem in bucati de 2-3 cm lungime. Putem face asta cu mana sau cu ajutorul unui cutit. Dupa ce am terminat cu pastaile, trecem la rosii care trebuie curatate de coaja. Exista mai multe metode de a face asta usor. Dupa ce indepartam codita, o rulam pe masa in toate directiile, presand usor pentru cateva secunde, apoi cu un cutit indepartam toata coaja. Destul de usor.
Dupa ce am curatat toate rosiile, le taiem in cuburi mici pe care le punem intr-un castron.
Intre timp sterilizam borcanele si capacele. Pentru detalii complete pentru o sterilizare corecta, dati click aici.
Acum avem totul pregatit, asa ca trecem la pus in borcane. Intai punem pe fundul borcanului 2 linguri de cuburi de rosii, apoi adaugam bucati de pastai, pe rand, presand bine de fiecare data. Lovim si borcanul de masa. Aproape umplem borcanul. Deasupra punem din nou 2 linguri de cuburii de rosii si o lingurita de sare. Punem astfel pana le terminam pe toate. Si asa am obtinut 6 borcane de 800ml.
Punem la clocotit 3L de apa. Turnam apa fierbinte in fiecare borcan pana la nivelul rosiilor, apoi infiletam cu putere capacele.
Urmatorul pas este sterilizarea. Punem pe fundul unei cratite un prosop, asezam borcanele si turnam apa pana la minim ¾ din inaltimea lor. Cratita va merge pe foc mediu si lasam sa fiarba pentru o ora de la primul clocot.
Dupa acest timp, mai strangem inca odata capacele, intoarcem capacele cu gura in jos, le acoperim cu un prosop si le lasam sa se raceasca in voie pana a doua zi.
A doua zi verificam starea borcanelor. Daca le miscam putin se va simti daca capacele ar fi bombate, dar nu sunt. Intorcandu-le, capacul trebuie sa fie usor tras spre interior spre mijloc, fapt care arata ca este bine vidat.
Arata bine, sunt bine vidate, asa ca vor merge in camara la loc racoros si oricand avem pofta, le avem la indemana. Calim o ceapa, turnam un astfel de borcan, ne mai trebuie putina verdeata si gata. In cateva minute avem masa pregatita. Si un bors de pastai iese genial cu un astfel de borcan.
Sa va fie cu folos!