
Ingrediente:
- Frunza de vita
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Frunzele trebuie sa fie subtiri, cu nervuri delicate, de culoare uniforma, fara pete. Avem nevoie de frunza de vita de vie, proaspat culese din vie nestropita. Inainte de a le conserva cu aceasta metoda, le lasam insirate pe o suprafata plana sa se paleasca putin. Forma acestora trebuie sa fie cat mai rotunjita, adica sa aiba cat mai putine copturi, fapt care ne ajuta apoi la invelirea sarmalelor.
De data aceasta vom pune frunzele, numarate, in borcane de sticla. Eu mai am publicata o varianta foarte apreciata de conservare in sticle de plastic, adica in peturi, gasiti acel video daca dati click aici.
Am pregatit borcane de 800 si de 400ml. Luam cate 5 frunze si le rulam apoi le punem in borcan. Procedam astfel pana umplem borcanul, presandu-le bine de fiecare data. Le numaram. La final mi-au intrat 100 de frunze intr-un borcan de 800ml, suficient pentru 1kg de carne tocata. Dupa ce borcanul s-a umplut, infiletam cu putere capacul fara a mai adauga absolut nimic.
Daca vreti la saramura, inainte de infilatare se poate adauga saramura clasica, fierbinte – la 1L de apa, adaugam o lingura cu varf de sare gronjoasa.
Mie imi place mai mult asa, fara nimic altceva, se pastreaza perfect gustul de proaspat culese. Varianta de conservare la borcane este cea mai simpla si cea mai rapida. Intr-un borcan de 400ml mi-au incaput 50 de frunze. Astfel stim exact cate frunze avem in fiecare borcan si desfacem dupa nevoie.
Frunza astfel conservata este buna si 2 ani. Cu cat trece timpul, ea se mai aspreste putin, dar gustul ramane perfect. Este cea mai misto forma de conservare, toti cunoscutii mei o conserva asa, fie in borcane, fie in peturi.
Sa va fie cu folos!