
Astăzi pregătim un clasic al bucătăriei românești: gomboți cu cartofi, o rețetă tradițională simplă, dar plină de savoare, care ne aduce aminte de copilărie și de mesele în familie. Acești gomboți fragezi, dulci și aromați sunt perfecți pentru a fi savurați oricând, iar secretul lor constă în textura moale și crustă crocantă de pesmet prăjit. 🥔🍑
Ingrediente:
- prune proaspete
- 500g cartofi, curățați, spălați și tăiați în cuburi
- 100g făină
- 50g griș
- 2 gălbenușuri
- 50g zahăr vanilinat
- 20g unt
- 5g praf de copt (jumătate de pliculeț)
- un praf de sare
- 150g pesmet (cel mai bun este cel făcut în casă, dar dacă nu avem, folosim din comerț)
- 50g zahăr (eu am zahăr brun, dar se poate și zahăr tos)
- 2 linguri de nucă mărunțită
- 50g unt
- ½ linguriță scorțișoară
Reteta pas cu pas:
Acum, prunele pot fi acoperite doar cu un strat de zahăr înainte de a forma găluștile, dar eu am aici un amestec din 1 lingură de zahăr, 1 lingură de nucă mărunțită și un vârf de praf de scorțișoară, cu care vom presăra prunele.
Punem cartofii la fiert în apă cu puțină sare și îi lăsăm pentru 15-20 de minute. Verificăm cu o furculiță să vedem când sunt fierți.
Când s-au fiert, îi punem într-o strecurătoare și aruncăm tot lichidul. Apoi îi trecem printr-o sită. Cu lingura de lemn, îi pasăm și-i transformăm, așa calzi, într-o pastă fină. La final, îi lăsăm să se răcească complet, desfăcuți într-un strat mai subțire.
După ce cartofii s-au răcit, adăugăm gălbenușurile, zahărul vanilinat, untul moale, praful de sare și coaja rasă de lămâie (dacă avem). Amestecăm puțin totul. Într-un bol separat, amestecăm făina cu praful de copt și o adăugăm peste cartofi. Punem și grișul și amestecăm bine, formând aluatul.
Nu frământăm mult aluatul, doar cât să încorporăm bine totul. Dacă frământăm prea mult, găluștile devin tari și cleioase. Acoperim și lăsăm aluatul deoparte cel puțin 15 minute.
Între timp, ne ocupăm de prune. Le tăiem doar pe jumătate și scoatem sâmburii cu grijă. Se pot face găluștile și cu jumătăți sau sferturi, dar eu astăzi le vreau întregi, chiar dacă nu sunt foarte mici. După ce le-am curățat de sâmburi, punem amestecul de zahăr, nucă și scorțișoară peste ele și le amestecăm bine. Avem grijă să intre și în interiorul prunelor.
Punem pe foc mediu o tigaie în care adăugăm untul și îl lăsăm să se topească. Când s-a topit, adăugăm pesmetul și amestecăm puțin. Punem și zahărul și gătim pentru 3-4 minute, amestecând continuu până devine auriu. Nu ne îndepărtăm de tigaie, pentru că se poate arde ușor și strică tot gustul. Punem și cele 2 linguri de nucă mărunțită. Când este gata, închidem focul, adăugăm praful de scorțișoară, amestecăm și lăsăm deoparte.
Trecem la formarea găluștilor. Presărăm făină pe masă și scoatem aluatul peste ea. Formăm un sul și tăiem bucăți. Luăm fiecare bucată, o aplatizăm, punem în mijloc o prună și strângem ușor aluatul în jurul ei. Deoarece aluatul este foarte lipicios, este musai să ne ajutăm de făină. Stratul de aluat ar trebui să fie de aproximativ 0,5 cm în jurul prunei.
Punem pe foc mediu o cratiță cu apă, puțină sare și esență de vanilie. Dacă vrem să terminăm mai repede, putem folosi două cratițe. Când apa clocotește, dăm focul la mic și adăugăm cu grijă găluștile, fără să le suprapunem și fără să le înghesuim. Le lăsăm să fiarbă la foc foarte mic timp de 15 minute. Chiar dacă se ridică la suprafață mai devreme, trebuie să le lăsăm un sfert de oră, pentru a se pătrunde bine și pruna din mijloc.
La început, le mișcăm puțin cu o lingură, deoarece tind să se lipească de fundul vasului. După aceea, le lăsăm în pace să fiarbă mocnit.
Când sunt gata, le scoatem ușor și le punem peste amestecul aromatizat. Le acoperim cu un strat generos și putem acum să insistăm pe o formă rotundă.
Și gata! Aveți acum niște gomboți pufoși și aromați, perfecți pentru o masă în familie sau pentru a-i impresiona pe oaspeții voștri. Această rețetă clasică este o adevărată comoară culinară, pe care merită să o păstrați și să o transmiteți mai departe.
Acum puteți experimenta cu diferite umpluturi! Încercați și cu magiun de prune, cu prune deshidratate sau chiar cu alte fructe! Sunt o minune și cu cuburi de mere, așa că ne putem bucura de ei și iarna. Se păstrează fragezi mai multe zile.
Dacă v-a plăcut această rețetă, nu uitați să o împărtășiți cu prietenii și familia. Și dacă aveți vreo întrebare, lăsați-mi un comentariu mai jos.
Deci: spor la treabă și poftă bună, dragilor! Vă pupă Claudia! 😊