Suntem pe fuga si trebuie sa gatim ceva rapid? Reteta propusa de mine astazi ne vine in ajutor, preparatele fiind gata in maxim 10 minute. Pregatim pentru camara garnitura pentru fripturi la borcan.

Ingrediente:

Reteta video aici:

Reteta pas cu pas:

Sa vedeti voi ce usor facem provizii care apoi ne ajuta sa punem masa foarte rapid. Intai scoatem boabele de mazare din pastai. La capitolul vitamine si minerale, mazarea este foarte bogata in vitamina K, A, C si contine toata familia de vitamine din gama B, contine  calciu, fier, potasiu, fosfor, zinc si iod. Am obtinut 500g de boabe de mazare.

Apoi curatam morcovii si cartifii si ii spalam foarte bine. Avem cantitati aproximativ egale de legume.

Trecem la morcov. Ii taiem intai in felii, apoi in baghete, si apoi la final in cuburi cu latura de aproximativ de 0.5 cm. Morcovii sunt o sursa exceptionala de caroten si de vitamina A. Sunt studii care arata ca flavonoidele din morcovi ajuta la protejarea cancerului cavitatii bucale, a pielii si a cancerului pulmonar.

Dupa ce am terminat cu morcovii, trecem la cartofi, pe care, de asemena ii taiem in cuburi. Cartofii sunt una dintre cele mai bogate surse de amidon, vitamine, minerale si fibre dietetice. Contin vitamina C si A.

Acum avem totul pregatit. Punem o cratita cu aproximativ 2L de apa pe foc mare si asteptam sa dea in clocot. Cand apa clocoteste adaugam cuburile de morcov si lasam sa fiarba pentru 5 minute la foc mare. Dupa acest timp adaugam mazarea si lasam din nou sa fiarba inca 5 minute. Dupa acestea, adaugam si cuburile de cartofi. Mai fierbem, din nou, inca 5 minute si gata, inchidem focul. Scoatem legumele cu o spumiera si le transferam fara lichid intr-un castron.

Sterilizam borcanele si capacele. Pentru detalii complete pentru o sterilizare corecta, dati click aici. Intotdeauna folosim capace noi, niciodata nu refolosim capacele.

Punem legumele in borcane fara a le presa foarte tare. Cand avem borcanele umplute, adaugam la fiecare borcan cate o lingurita de sare, apoi turnam in fiecare borcan din lichidul in care au fiert. Se poate adauga si doar apa. Punem capacele si le infiletam cu putere.

Ca sa poata rezista peste iarna, trebuie sa le sterilizam. Punem pe fundul unei cratite un prosop, asezam borcanele si adaugam apa pana le acoperim complet. Pentru a le fixa, punem o farfurie peste ele. Punem si capacul si punem cratita pe foc. Lasam sa fiarba 30 de minute din momentul in care da in clocot.

Dupa 30 de minute de clocotire scoatem borcanele si strangem din nou capacele cu forta. Intoarcem borcanele cu fundul in sus, le acoperim cu o patura si le lasam sa se raceasca in voie pana a doua zi, apoi vor face parte din rezerva noastrade provizii din camara si ne vor ajuta oricand la nevoie. Le tragem rapid in foarte putin unt sau ulei, le condimentam si in maxim 10 minute vor reprezenta o garnitura sanatoasa si extrem de gustoasa alaturi de snitele sau fripturi.

Pofta sa avem si sanatosi sa fim!

 

Sa va fie cu folos!

Abonare

Tags:
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest