
Astazi vom pregati impreuna ceva delicat si impresionant de savuros. Jeleu sau gem de mure fara gelatina, conservat pentru iarna. Este un produs pretios care poate fi consumat ca atare sau poate fi folosit la torturi sau prajituri.
Ingrediente:
- 2kg mure
- 1,5 kg zahăr
- jumătate de lămâie
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Veti vedea cat de simplu putem prepara o astfel de bunatate.
Pentru inceput, punem peste mure zaharul, amestecam si lasam deoparte pentru 2-3 ore, amestecand sporadic.
Dupa acest timp, fructele au lasat multa zeama, le transferam intr-o oala incapatoare pe foc mediu si le lasam sa fiarba pentru aproximativ 10 minute. Grija mare ca poate sa dea in foc, asa ca nu ne indepartam. Pentru ca familia mea nu iubeste samburii de mure, m-am hotarat sa ii indepartez.
Luam vasul de pe foc si strecuram totul. Punem pe rand cu un polonic din amestec si presam pana trece pulpa bobitelor de mure. Samburii si cojitele raman in strecuratoare, dar nu le aruncam.
Dupa ce am strecurat totul, aducem amestecul din nou pe foc mediu si lasam sa fiarba pentru 20-30 de minute sau pana se leaga, adaugam zeama din jumatatea de lamaie, amestecam constant sa nu se lipeasca pe fundul vasului, Adunam spuma atunci cand se formeaza si o punem peste samburi si coji. Curatam cu un prosop umed si peretii cratitei. Spuma, daca nu este indepartata, poate favoriza zaharisirea.
Dupa 20 de minute testam amestecul punand 1-2 linguri intr-o farfurie care a stat la congelator. Primul meu test imi arata ca ar mai trebui fiert macar inca 5 minute. Se poate testa si pe spatele paletei cu care am amestecat. Testam din nou pana suntem multumiti de consistenta. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca bobitele de mure contin pectina care ajuta la gelifiere.
Urmatorul pas este acela ca trebuie sa sterilizam borcanele si capacele. Gasiti video complet cu detalii printr-un click aici.
Punem gemul fierbinte in borcane si infiletam cu putere capacele. Mie mi-au iesit 6 borcane de 470g. Le acoperim cu o patura gorasa si le lasam sa se raceasca in voie pentru minim 24 de ore.
Sper ca nu ati uitat de amestecul de samburi, coji si spuma adunata. Nimic nu se arunca, totul se transforma.
Adaugam aproximativ 1L de apa rece, amestecam si ducem pe foc pentru 2-3 clocote, apoi strecuram. Vom obtine un sirop aromat pe care il putem consuma imediat. Acesta nu se poate conserva. A doua zi am desfacut un borcan pentru a-i observa consistenta. Arata perfect si este nespus de aromat.
Gemul, jeleul este perfect consumat pe paine sau clatite sau adaugat in frisca pentru a obtine un mouse surprinzator pentru torturi si prajituri, iar siropul este o bucurie de vara daca il diluam cu apa minerala.
Spor la treaba si pofta buna dragilor!