Astazi preparam un gem fin de caise (piersici, nectarine, prune) si vom trece prin toate secretele prepararii unui gem auriu ce pastreaza aroma proaspata a fructelor. Acesta este preferatul nostru. Va provoc sa incercati macar odata si aceasta varianta.

Ingrediente:

Reteta video aici:

Reteta pas cu pas:

Intai spalam bine fructele sub jet de apa rece. Unul dintre secretele obtinerii unui gem de culoarea aurului este acela ca trebuie sa indepartam coaja, este valabil chiar si la prune aceasta varianta. Incercati macar odata si veti vedea diferenta.  Indepartam coaja fie scobind miezul cu o lingurita sau curatand pur si simplu cu un cutit. Desi poate parea putin migalos, rezultatul final merita cu prisosinta.

Cand le-am terminat de curatat, le rasturnam intr-o cratita cu fundul gros si gura larga. Punem cratita pe foc mic, fara sa mai adaugam absolut nimic. Al doilea secret pentru o culoare frumoasa este sa nu adaugam zaharul decat spre final.

Punem pe foc mic si amestecam cu grija sa nu se lipeasca pe fundu vasului. Neavand zahar, nu se va lipi asa usor. Acesta se caramelizeaza si favorizeaza lipirea si inchide si culoarea gemurilor.

Daca doriti un gem foarte fin, puteti blendui amestecul din cratita cu un blender vertical. Uitati ce culoare frumoasa are, o ador. Lasa m sa fiarba pentru 30 de minute, amestecand ocazional. In timpul fierberii sar stropi si atunci ne putem proteja cumva, acoperind partial cu un capac.

Dupa jumatate de ora amestecul s-a ingrosat, asa ca adaugam zaharul. Intre 700g si 1kg. Sa nu uitam si de zeama de lamaie. Amestecam si mai lasam sa fiarba doar pentru 10 minute.

Intre timp sterilizam borcanele si capacele. Folosim intotdeauna capace noi, nu refolosim niciodata capacele. Pentru detalii complete pentru una dintre variantele corecte de sterilizare dati click aici.

Dupa cele 10 minute in care a mai fiert cu zaharul, gemul este gata de pus in borcane. Turnam gemul fierbinte in borcanele calde, puse toturi pe o tava metalica. Desi pare subtire, gemul se va ingrosa dupa racire.

Am obtinut astfel un gem extrem de fin, foarte aromat si cu o culoare foarte frumoasa, aurie. Se poate folosi la clatite sau pur si simplu pe paine, dar cel mai mult imi place adaugat in crème la prajituri. Este genial, incercati-l!

 

Sa va fie cu folos, dragilor!

Abonare

Tags:
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest