
Ingrediente:
- 3kg căpșuni
- 2kg zahăr
- 2 lămâi
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Intai spalam capsunile inainte de a le curata. Turnam peste ele apa rece si le lasam asa 5-10 minute, apoi le spalam pe rand sub jet de apa rece.
Trecem la pasul urmator si le curatam de codite. Capsunile mai mari le taiem in doua. Le alegem doar pe cele sanatoase.
Dupa ce le-am curatat, punem intr-un lighean un strat de zahar, apoi un strat de capsuni, apoi iar zahar, iar capsuni. Facem asa pana le terminam, ultimul strat fiind din zahar. Turnam si zeama de la cele 2 lamai. Acum lasam ligheanul la temperatura camaerei pentru 2-3 ore, amestecand cand si cand sau peste noapte la frigider. Zaharul se depune pe fundul ligheanului, asa ca atunci cand amestecam, insistam pe fund.
Dupa 3 ore capsunile mele innoata in sirop, iar pe fundul ligheanului nu se mai simte strat de zahar, este timpul sa ne apucam de preparare.
Intai vom face siropul.
Luam cu ajutorul unui polonic aproximativ jumatate din cantitatea de sirop lasat de capsuni si il trecem printr-o strecuratoare.
Siropul il punem intr-o cratita cu gura larga, apoi pe foc mediu spre mare pentru doar 10 minute, atat. Aveti grija ca se umfla, asa ca nu plecati de langa el. Adunam si spuma cand se formeaza. Dupa 10 minute este gata, asa ca inchidem focul.
Intre timp am sterilizat sticlele si capacele. Pentru detalii complete pentru o sterilizare corecta, dati click aici.
Turnam siropul fierbinte in sticlele calde si infiletam cu putere capacele. Am obtinut cele 4 sticle de sirop, in total 1,5L.
Sa trecem la gem acum.
Punem tot ce ne-a mai ramas in lighean intr-o cratita si pentru cui ii place sa gaseasca bucati, il poate fiebe asa, dar pentru ca eu il folosesc cel mai des la prajituri, in creme, inainte de fierbere cu ajutorul unui blender vertical, transfoermam totul intr-o pasta fina. Punem cratita pe foc mediu spre mare pentru 20-30 de minute maxim. Amestecam constant sa nu se lipeasca de fundul vasului.
Cu cat fierbe, gemul isi schimba culoarea. Il testam si cand suntem multumitit de consistenta lui, inchidem focul. Punem gemul fierbinte in borcane sterilizate in prealabil, iar dupa umplere, infiletam cu putere capacele. Am obtinut 4 borcane de 400g si inca putin, suficient pentru degustare. Dupa ce se va raci complet, gemul se va mai ingrosa. Intoarcem borcanele cu gura in jos, le acoperim cu un prosop si le lasam sa se raceasca in voie pana a doua zi.
Gemul va sigila foarte bine capacele si nu va exista niciun risc de fermentare. Din 3 kg de capsuni, am obtinut 2 kg de gem si 1.5L de sirop.
Genial!
Acest gem tine si peste 2 ani, fara probleme. In amestec cu frisca si putina gelatina obtinem un mousse de capsuni senzational o crema perfecta pentru orice tort sau prajituri.
Si delicatesele noastre pot merge in camara la loc racoros si sa ne bucure in orice moment al anului.
Sa va fie cu folos!