Astazi va invitam sa descoperim doua tehnici de prajire a hamsiilor care va vor incanta papilele gustative: una clasica, in baie de ulei, si cealalta, inedita, prajite la tigaie in cerc.

Ingrediente:

Reteta pas cu pas:

Intai ne ocupam de curatarea hamsiilor. Luam fiecare pestisor si daca rupem cu grija capul, tragand usor in jos se scot si intestinele. Apoi cu un deget curatam restul. Fiind maricei, treaba merge repede.

Stiati ca hamsiile sunt nu doar delicioase, dar si extrem de benefice pentru sanatate? Acesti pestisori sunt o sursa excelenta de Omega-3, proteine, si vitamine esentiale care contribuie la sanatatea inimii si la imbunatatirea functiei cerebrale.

Dupa ce i-am curatat pe toti ii spalam cu apa rece de mai multe ori pana cand apa ramane limpede. Apoi scurgem tot lichidul si-i tamponam cu prosoape de hartie pentru a elimina cat mai multa umezeala. Presaram peste ei sarea si piperul si-i amestecam bine. Ii acoperim  si-i lasam la rece macar jumatate de ora.

Pentru o aroma si mai intensa, putem marina hamsiile intr-un amestec de ulei de masline, suc de lamaie, usturoi zdrobit si ierburi aromatice precum rozmarin sau oregano, pentru cel putin o ora inainte de prajire.

Dupa 30 de minute, punem intr-un castron malaiul si faina si le amestecam bine. Pestele se  poate da si doar prin faina sau doar prin malai, dar noua ne place cel mai mult cu acest amestec.

Pentru o mai buna aderenta a pulberii, intai punem peste pestisori aproximativ o lingura de ulei si-i amestecam cateva secunde. Presaram apoi amestrcul de malai cu faina, apoi ii intoarcem pe toate partile si sunt gata pentru gatit.

Prima varianta care ne place foarte tare, este cea in cerc. Aducem o tigaie cu fundul plat. Eu voi folosi azi pe cea de clatite. Punem intai aproximativ 1 lingura de ulei, pe care o intindem pe toata suprafata tigaii. Apoi asezam pestisorii unul langa altul, pe aceeasi parte si cu codita spre mijloc. II inghesuim fara sa lasam spatii intre ei. pentru ca tigaia mea este micuta, a mai ramas in mijloc doar un spatiu mic unde putem pune doar un pestisor rulat. Daca spatiul este mai mare acoperim cu mai multi pestisori. Si gata cu asezatul in tigaie.

Acum mergem cu ea pe foc mediu. Lasam sa se gateasca pe aceasta parte aproximativ 10 minute. Verificam sa nu se arda dar totusi sa se rumeneasca frumos.

Dupa cele 10 minute, puneam deasupra o farfurie sau un capac, rasucim, si astfel roata de pestisori este intoarsa pe cealalta parte. Punem din nou in tigaie o lingura de ulei si lasam sa alunece usor pestii in tigaie pentru a se gati si pe partea cealalta. Punem din nou pe foc mediu, tot pentru 10 minute.

Si cat se prajesc, pregatim mujdeiul de usturoi. Eu voi face astazi mujdeiul invatat de la mamaia sotului mei. Peste 4-5 catei de usturoi, adaugam miezul de la o nuca si pisam bine bine pana se formeaza o pasta.

Intre timp au trecut cele 10 minute, asa ca transferam roata de pestisori pe un platou la fel ca atunci cand i-am intors. Uitati aici ce frumusete!

Continuam cu usturoiul. Dupa ce este bine pisat, adaugam macar 2 linguri de ulei, treptat, amestecand energic ca la maioneza. La final adaugam aproximativ 50 ml apa si gata cu mujdeiul.

Acum restul pestilor ramasi, aproximativ jumate, ii vom praji in baie de ulei. Punem intr-o tigaie ulei mai mult si il lasam sa se incinga. Cand este incins, adaugam pestii fara a-i inghesui, si-i lasam sa se prajeasca pentru 3-4 minute, avand grija sa nu-i facem maro pentru ca ar deveni astfel amari. Intre timp, alaturi, pe aragaz, punem si de o mamaliga pentru iubitori. Am si reteta de mamaliga aici pe canal.

Cand prima tura de pesti este gata o scoatem pe o farfurie si bagam tura a 2-a. Nu ne grabim deloc daca vrem un reultat savuros. Si gata si cu pestii prajiti in baie de ulei. Merge foarte repede aceasta varianta. Mai avem de terminat mamaliga si putem trece la masa, ca deja saliveaza toata lumea.

Sotul si feciorul meu prefera pestele stropit cu zeama de lamaie si mancat cu salata. Eu prefer cu mamaliga si usturoi. Este usor sa impacam toate poftele cand avem tot de ce aveam nevoie si drag de gatit. Pestii au iesit la fel de crocanti si gustosi in ambele variante.

Sper ca v-am inspirat sa experimentati si sa savurati aceste doua tehnici delicioase de prajire a hamsiilor. Indiferent pentru care varianta optati, suntem siguri ca veti obtine un rezultat de neuitat.

Acum, spor la treaba si pofta buna dragilor!

Va pupa Claudia!

Abonare

Tags:
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest