Deoarece ne aflam in pragul sarbatorilor pascale, decoratiunile si ornamentele de paste capata o importanta deosebita. Astazi pregatim impreuna iepurasi din aluat pentru chifle. Pe langa faptul ca ii putem consuma in loc de paine, vor arata nemaipomenit de bine pe mesele imbelsugate.

Ingrediente:

Reteta video aici:

Reteta pas cu pas:

Aluatul se formeaza identic cu cel de la paine sau chifle. Punem faina cernuta intr-un castron si facem o adancitura pe mijloc. Exact acolo punem drojdia si zaharul, apoi turnam putun lapre acru, caldut. Amestecam pentru cateva secunde si lasam de oparte pentru 10 minute.

Dupa acest timp putem trece la framantat. Adaugam treptat laptele acru incorpotandu-l in amestec. Aluatul trebuie framantat pentru macar 5 minute rasucindu-l pe toate partile. Sa nu uitam de sare, o adaugam si pe ea. Spre final incorporam si untul. Cand aluatul si-a schimbat aspectul si este nelipicios acoperim castronul si lasam la dospit pentru 40-60 de minute sau pana cand isi va dubla volumul.

Dupa o ora in care a crescut foarte frumos, il rasturnam pe masa unsa cu foarte putin ulei, il impartim in 4 parti egale daca vrem iepurasi mai dolofani sau 6 daca dorim mai micuti. Luam una din bucati si o rulam pe masa formand un sul de aproximativ 40cm lungime. Taiem dintr-un capat o bucata de 8-10 cm pentru cap si inca una de 2cm pentru codita. Rasucim sulul in forma de melc, dar lejer, nu foarte strans, pentru ca acest aluat va creste. Acesta reprezinta corpul iepurasului, capatul reprezentand piciorusele. Ca sa lipim capul de corp, ne ajutam de putina apa. Fixam capul la locul lui si cu ajutorul unui cutit sau foarfec taiem pana spre jumatate, formand urechile.

A mai ramas de lipit codita si gata. Din bucatica de aluat formam o bila si dupa ce o umezim cu apa, o punem la locul ei. Transferam iepurasul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Mai simplu este sa formam direct in tava iepurasii, pe rand. Punem cate o stafida in loc de ochi, apoi acoperim cu un prosop si lasam asa pentru 15 minute. Acum este momentul sa dam drumul la cuptor si sa il fixam la 180 °C.

Dupa un sfert de ora indepartam prosopul si ii ungem pe fiecare cu galbenus amestecat cu o lingura de lapte dulce. Dupa ce i-am uns peste tot, tava va merge la cuptor pentru aproximativ 35-40 de minute la 180°C

In jur miroase a paine proaspat coapta, asa ca este o adevarata bucurie cu ideea noastra de a face iepurasi. Vor impodobi frumos mesele pascale si vor bucura ochii tuturor. Rezultatul este moale si pufos cu un gust curat de paine proaspata.

Sunt geniali, va garantez!

Sa va fie cu folos!

Abonare

Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest