
Ingrediente:
- 3kg slănină
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Avem nevoie doar de slanina proaspata, bine spalata si cu soriciul indepartat. Eu am aici 3.5kg de bucati groase. Sunt preferatele mele si de aceea doar bucati groase cumpar mereu.
Atentie mare cand cumparati slanina. Sa arate alba impecabil si sa nu aiba niciun miros ciudat. Sa va asigurati ca este proaspata.
Intai taiem bucatile in cuburi apriximativ egale cu latura de aproximativ 5cm. Punem cuburile taiate intr-un ceaun sau intr-o cratita cu fundul gros.
Dupa ce le-am taiat pe toate, turnam peste cuburi 350ml de apa rece. Deci 100ml pentru fiecare kg de slanina. Punem cratita pe foc mediu si intreg procesul de transformare a slaninei in untura si jumeri poate dura aproximativ o ora. Amestecam la inceput o data la fiecare 3-5 minute pentru a evita lipirea pe fundul vasului.
Dupa ce se evapora apa si incepe sa se lase untura, amestecam pentru a se gati uniform fiecare bucatica. Daca va doriti o untura alba si jumeri care sa fie gatite identic, nu va indepartati. Daca amestecati constant, veti vedea ca nu se lipesc deloc.
Dupa ce jumerile se micsoreaza si s-a format untura mai multa, amestecam putin mai rar, la 8-10 minute. Nu dati focul mai mare pentru ca riscati sa ardeti untura.
Cand jumerile au capatat o culoare frumoasa, aurie, le scoatem cu o spumiera pe o farfurie. Am obtinut 350g de jumeri. Untura o lasam 10-15 minute deoparte apoi o strecuram.
O punem fierbinte in borcane asezate pe ceva metalic. Puteti pune o lama de cutit sub fiecare borcan. Am obtinut 4 borcane de 780ml cu untura limpede si frumoasa. Lasam borcanele fara capace pana cand untura se raceste complet.
Dupa ce le punem capacele, merg depozitate in camara la loc racoros si oricand avem nevoie ne putem bucura de proviziile noastre. Aceasta untura poate fi folosita la fursecuri sau la gatit. Dau un gust nemaipomenit tuturor preparatelor in care inlocuim uleiul cu untura. Jumerile merg puse la mancaruri, cum ar fi fasolea sau varza.
Spor la treaba si pofta buna dragilor!