Mamaliga este un preparat traditional romanesc folosit, in general, ca inlocuitor pentru paine, dar oare cati dintre noi stim cum se prepara corect mamaliga?

Ingrediente:

Reteta video aici:

Reteta pas cu pas:

Alegem o craticioara sau ceaun cu peretii grosi in care punem apa si sarea, pe foc . Presaram si un praf de malai pentru a vedea cu usurinta cand apa este aproape de cloctot. Cand incepe sa faca bulbuci mici la suprafata dar inca nu clocoteste, adaugam treptat, in ploaie malaiul. Amestecam energic cu un tel.

E cel mai sigur ca la inceput, cand punem malaiul, sa ne folosim de tel pentru a nu se forma cocoloase. Dupa ce am adaugat tot malaiul, dam focul la mic si acoperim cu un capac pentru ca stropeste tare in aceasta etapa. Timpul de fierbere depinde de tipul de malai folosit. Pentru malaiul din comert , cel grisat, sunt suficiente 15 minute dar pentru malaiul de tara timpul de fierbere urca pana la 30-45 minute.

Ametecam constant, la 2-3 minute. Dupa ce s-a ingrosat si nu mai stropeste indepartam capacul si amestecam cu o lingura de lemn sau paleta de silicon.

Malaiul, sau faina de porumb, are un continut bogat in vitamine si minerale. Dintre acestea amintim vitamina A, vitaminele B, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu si zinc. Totodata, reprezinta o sursa de antioxidanti solubili in grasimi, ceea ce face ca mamaliga sa fie foarte usor de digerat.

Consumul regulat de mamaliga preparata corect, ajuta la reglarea glucozei din sange si este foarte recomandat diabeticilor. Are un important rol si in detoxifierea organismului si curatarea intestinelor. In acelasi timp, consumul de mamaliga ajuta ficatul in a neutraliza substantele toxice si reduce riscul de ciroza si insuficienta hepatica.

Cand mamaliga a capatat deja forma, dupa aproximativ 10 minute, putem adauga o lingura de unt (aproximativ 50g) . Amestecam si mai lasam pe foc inca 5 minute. Uitati ce aspect fin si cremos are mamaliga mea. Este gata! O nivelam frumos la suprafata si dam focul la mare pentru aproximativ 1 minut. Cand vedem ca ies aburii de jur imprejur, pe margini, este gata pentru a putea fi rasturnata fara probleme.

O rasturnam pe un tocator de lemn, deoarece tocatorul va absorbi excesul de apa din mamaliga si va impiedica ridicarea aburilor din mamaliga. Bun ar fi sa nu ratam in acest moment o alta delicatesa speciala.

Adaugam macar un pahar cu lapte dulce peste crusta de mamaliga din cratita. Presaram un praf de sare si lasam pe foc pana clocoteste. Dupa racorire, razuim toata mamaliga si cu laptele are un gust incredibil. Simtim pana in adancul sufletului gustul copilariei. Minunata traire.

Dupa aproximativ 5 minute putem taia mamaliga cu ata, exact cum facea bunica. Este bine fiarta dar in acelasi timp cremoasa, foarte foarte gustoasa. Este nemaipomenit de buna alaturi de tochitura si carnati, insotite si de pepene murat pus din vara. Reteta de pepene murat o gasiti daca dati click aici.

Concluzie: in ceea ce priveste caloriile, o felie de mamaliga este echivalenta cu o felie de paine, aproximativ 80 de calorii/felie. Mamaliga este o alternativa sanatoasa la paine, insa trebuie consumata cu moderatie, deoarece, in final, ingrasa la fel. Eu sunt un fan infocat al mamaligii si-mi place cu aproape orice. Si ciorba parca este mult mai gustoasa cu mamaliga.

Spor la treaba si pofta buna dragilor! Va pupa Claudia!

Abonare

Tags:
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest