
Astazi vom pregati din nou conserve pentru iarna. Vom pune mazare proaspata la borcane, fara conservanti. Fie ca o folosim pentru supa, mancare de mazare, sote sau piure, astfel de borcane din camare ne sunt de ajutor in oricare moment al anului.
Ingrediente:
- 2kg pastai
- 2 linguri sare (20g)
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Cum procedam, extrem de simplu.
Intain desfacem pastaile pe rand si scoatem boabele de mazare pe care le punem intr-un vas incapator. La final am cantarit boabele si am obtinut 1,3kg din cele 2 kg.
Acum punem o cratita incapatoare pe foc mediu, adaugam 2L de apa si cele 2 linguri de sare. Amestecam si lasam sa ajunga la punctul de fierbere. Cand apa clocoteste, adaugam boabele de mazare si lasam sa fiarba pentru aproximativ 10 minute. Testam luand o bobita intr-o lingura si o presam cu degetul. Boaba trebuie sa fie patrunsa, dar nu fiarta complet.
Inchidem focul si sterilizam borcanele si capacele. Folosim intotdeauna capace noi, nu refolosim niciodata capacele. Daca vreti sa stiti cum se sterilizeaza corect, dati click aici.
Punem boabe cu tot cu zeama, cat sunt fierbinti, in borcanele scoase din cuptor. In functie de cat stim ca avem nevoie atunci cand vom gati, punem la conservat fie in borcane mari de 800g sau mici de 400g.
Mazarea este o sursa buna de fibre dietetice si vitamine, avand un continut scazut de calorii. In plus, boabele de mazare sunt bogate in vitamina A, B1, B6, C si K si nu au deloc colesterol. Unul din beneficiile consumului de mazare este faptul ca aceasta leguminoasa contribuie la mentinerea senzatiei de satietate pentru un timp indelungat, fiind un aliment recomandat celor care incearca sa isi mentina o greutate optima.
De asemenea, mazarea contine mari cantitati de antioxidanti care inbunatatesc aspectul tenului si te ajuta sa ai o piele sanatoasa. Luand in calcul aceste beneficii, este recomandat sa introducem mazarea in dieta noastra zilnica. Iar pentru perioadele reci ale anului, cand mazarea proaspata nu se gaseste pe piata, putem consuma aceasta mazare la conserva. In fiecare toamna putem pregati astfel de conserve de mazare la noi acasa.
Completam cu lichid cald pana la gura borcanului. Punem capacele si le infiletam cu putere.
Pentru a fi siguri ca vor tine peste iarna, trebuie sterilizate. Punem intr-un vas incapator, inalt, o bucata de panza sau hartii, asezam borcanele si punem apa rece pana aproape de gura borcanelor. Fierbem la bain marie pentru 15 minute din momentul in care apa incepe sa clocoteasca. La final, le acoperim si le lasam sa se raceasca in voie.
Cand s-au racit complet, le etichetam, trecand pe eticheta denumirea produsului si anul in care a fost preparat. La mazare este mai greu sa confundam, dar sunt preparate care conservate seamana intre ele.
Acum vor merge in camara la loc racoros si isi vor astepta randul la bucatarie. Pentru una din retetele mele de mancare de mazare dati click aici.
Spor la treaba si pofta buna dragilor!