
Astăzi, pregătim o rețetă specială, plină de tradiție și simbolism: Mucenicii moldovenești de post. Aceștia sunt o adevărată delicatesă a sărbătorilor din Moldova și nu numai, având o semnificație profundă în credințele populare. De obicei, mucenicii sunt preparați în ziua de 9 martie, când se sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici, dar pot fi savurați și în orice altă perioadă a anului, mai ales în timpul posturilor, fiind o rețetă perfectă de post.
Pentru a respecta tradiția și, totodată, postul, am ales să preparăm mucenicii folosind un aluat special, fără ouă și lapte, dar la fel de pufos și gustos. Cu o aromă subtilă de rom, vanilie și un strop de citrice, această rețetă va deveni cu siguranță una dintre preferatele voastre! Haideți să vedem împreună cum se prepară acești mucenici moldovenești de post!
Învață cum să prepari mucenici moldovenești de post, o rețetă tradițională, pufosă și delicioasă, perfectă pentru sărbători sau perioade de post. Urmează pașii simpli și savurează această delicatesă de post.
Ingrediente pentru 8 mucenici mari:
- 600 g făină 3 nule (pentru aluat pufos și ușor)
- 250 g cartofi (pentru un aluat moale și frumos aerat)
- 50 g zahăr brun nerafiat (pentru un gust mai bogat și o culoare mai intensă)
- 7 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă, pentru dospire perfectă)
- ½ linguriță turmeric (sau curcuma, pentru culoare și beneficii pentru sănătate)
- 1 linguriță sare (pentru echilibrarea gustului)
- 1 lingură esență de vanilie (pentru un miros plăcut și un gust fin)
- 1 lingură esență de rom (pentru o notă caldă, plăcută)
- 1 lingură amestec de coajă de lămâie și portocală (pentru a adăuga un parfum proaspăt și citric)
Pentru sirop:
- 1 pahar apă (pentru a face siropul)
- 2 pahare zahăr (pentru dulceață și strălucire)
- 1 lingură esență de rom (pentru aroma distinctă)
Reteta pas cu pas:
Începem prin a pregăti cartofii. Îi tăiem în cuburi și îi punem într-o cratiță cu apă, lăsându-i pe foc până se fierb complet. Acest proces va dura aproximativ 15-20 de minute, în funcție de mărimea cuburilor. După ce sunt fierti, scurgem apa și trecem cartofii printr-o strecurătoare, obținând un piure fin. Lăsăm piureul să se răcească puțin.
Între timp, într-o altă cratiță, punem cei 300 ml de apă călduță (nu fierbinte) și adăugăm drojdia uscată, zahărul, esențele de vanilie și rom, dar și amestecul de coajă de lămâie și portocală. Lăsăm acest amestec deoparte pentru câteva minute, pentru ca drojdia să înceapă să activeze.
Când piureul de cartofi s-a răcit la temperatura camerei, turnăm amestecul de apă cu drojdie peste acesta. Într-un bol separat, punem făina, adăugăm turmericul și sarea, amestecăm și adăugăm treptat, făină câte puțin, în amestecul de cartofi. Este important să adăugăm făina treptat, pentru a obține consistența corectă a aluatului. Poate fi nevoie să folosim întreaga cantitate de făină sau mai mult, depinzând de tipul de făină și umiditatea acesteia.
Frământăm aluatul timp de 10 minute, având grijă să-l lovim de masa de lucru pentru a-i dezvolta glutenul. După ce aluatul devine elastic și mai puțin lipicios, adăugăm uleiul pe masa de lucru și continuăm frământarea până când aluatul devine ușor de manevrat. Dacă este necesar, mai adăugăm puțină făină. După ce am terminat de frământat, acoperim aluatul cu folie alimentară și îl lăsăm să dospească într-un loc călduros până când își va tripla volumul. Acest proces poate dura aproximativ o oră.
După ce aluatul a crescut, ungem masa cu puțin ulei și rasturnăm aluatul pe ea. Îl împărțim în 8 porții egale și formăm bile mici de aluat, pe care le acoperim cu un prosop și le lăsăm să mai dospească 10-15 minute. În acest interval, pregătim forma mucenicilor.
Pentru a-i forma, luăm câte o bilă de aluat, o împărțim în două părți egale și rulăm fiecare bucată de aluat în formă de snur. Împletim cele două snururi de aluat, apoi le unesc capetele pentru a forma un 8, ascunzând locul de unire dedesubt. Continuăm acest proces pentru toate bilele de aluat și le așezăm pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Acoperim tava cu un prosop și lăsăm mucenicii să mai dospească 30 de minute.
În acest timp, preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Dacă doriți, puteți să ungeți mucenicii cu o emulsie de apă, făină, turmeric și ulei, care imită galbenușul de ou. După ce mucenicii au dospit, îi ungem cu acest amestec și îi băgăm în cuptor pentru 40-45 de minute, până când devin aurii și pufosi.
Înainte de a-i scoate din cuptor, pregătim siropul. Punem apă și zahăr într-o cratiță și le lăsăm pe foc până când zahărul se dizolvă complet și siropul capătă o consistență ușor vâscoasă. Adăugăm o lingură de esență de rom pentru un plus de aromă. După ce mucenicii s-au copt, îi scufundăm unul câte unul în siropul fierbinte, acoperindu-i complet, apoi îi lăsăm pe un grătar să se răcească. Presărăm nucă măcinată pe deasupra și servim mucenicii cu mare drag.
Acești mucenici de post sunt incredibil de pufoși și delicioși! Culoarea aurie și textura aerată îi fac să fie aproape imposibil de diferențiat de mucenicii tradiționali, chiar dacă nu conțin ouă sau lapte. Sper că v-a plăcut această rețetă și că vă inspiră să o încercați și voi acasă.
Nu uitați să lăsați un comentariu pentru a-mi spune cum v-au ieșit mucenicii voștri și dacă aveți alte variante de rețete de post pe care ați dori să le vedeți aici. Vă mulțumesc că ați fost alături de mine astăzi și vă doresc sărbători liniștite, pline de bucurie și bunătate! La revedere și pe curând! Va pupa Claudia!