
Astăzi vă voi arăta cum să preparați ușor franzele pufoase și delicioase de casă, care vor fi suficiente pentru cel puțin o săptămână. Nu mai cumpărați pâine din comerț! Cea făcută de noi este cea mai bună, incomparabilă de fapt, și costă mai puțin!
Ingrediente:
- 1 kg făină (tip 650 sau 000, eu am folosit 000)
- 250 ml lapte călduț (nu fierbinte, poate fi și vegetal)
- 300 ml apă călduță
- 2 ouă – un ou întreg + 1 albuș (gălbenușul rămas va fi folosit pentru uns pâinile)
- 50 g unt topit sau ulei
- 25 g drojdie proaspătă (sau 7 g drojdie uscată)
- 1 lingură zahăr
- 1 linguriță sare
- Puțin susan negru sau mac pentru decor (opțional)
Reteta pas cu pas:
Multă lume se ferește de a face pâine, crezând că este greu. Este foarte ușor dacă știi exact ce trebuie să faci.
Întâi activăm drojdia. O punem într-un castron, peste ea zahărul și aproximativ 100 ml de lichid călduț. Amestecăm până se dizolvă. Poate fi din lapte, dar și din apă, n-are importanță acest aspect. Lichidul să nu fie fierbinte, asta e important. Apoi adăugăm 3 linguri de făină și o încorporăm. Se formează un aluat moale, omogen. Acoperim și lăsăm deoparte pentru aproximativ 15 minute, timp în care drojdia se va activa.
În acest timp pregătim ouăle. Pe primul îl lăsăm întreg, iar la al doilea punem gălbenușul separat. Peste el adăugăm aproximativ 2 linguri de lapte și amestecăm bine. Acoperim micul bol cu folie și-l lăsăm deoparte. În acest fel nu riscăm să se usuce până îi va veni rândul.
Și după 20 de minute, uitați cât de frumos a crescut maiaua. Acesta este semnul că și aluatul va crește la fel. Este unul dintre principalii indicatori ai unei pâini reușite. Dacă maiaua n-a crescut, bine este să o aruncați și să cumpărați altă drojdie.
Punem peste maia ouăle, făina, laptele călduț, apa călduță și sarea.
Acum urmează partea de care se sperie majoritatea celor care n-au încercat: frământăm măcar pentru 5 minute. Și acest aspect este important pentru a reuși o pâine pufoasă. Frământăm fiecare cum se pricepe; important este să amestecăm pe toate părțile, cu putere. În funcție de umiditatea făinii și de mărimea ouălor, este posibil să mai trebuiască puțină făină. Eu am mai adăugat vreo 100 g. Nouă ne place cum ies pâinile cu aluatul nu foarte ferm, mai moale, ca la cozonac.
Când simțim la mână că aluatul și-a schimbat textura și a devenit omogen, pastos și chiar puțin elastic, adăugăm untul și mai frământăm pentru încă 2-3 minute până se încorporează complet. Îl și trântim de câteva ori. La final, acoperim bolul cu un prosop și lăsăm la dospit pentru aproximativ 1 oră sau până își va dubla cel puțin volumul. Timpul de dospire depinde de temperatura unde stă aluatul. Eu îl pun în dulap, lângă calorifer, în bucătărie, așa că va avea spor!
Înainte de a ne apuca de format pâinile, pregătim tava de copt acoperită cu hârtie de copt. Bun este când avem de aceea la metru și nu bucăți; e mai simplu așa. Nu tăiem hârtia cât tava, lăsăm rola alături, lângă ea.
Presărăm făină pe masă (sau putem unge cu ulei) și aducem aluatul dospit. Iuhuuu, ce a crescut al meu! M-am cam luat cu altă treabă și a trecut o oră de când l-am pus la loc cald fără să-l mai verific. Bine că n-a dat pe-afară. Este foarte bine așa. Răsturnăm aluatul pe masă și îl strângem cumva în formă de sul pentru a-l porționa.
Împărțim aluatul în 3 părți aproximativ egale. Apoi luăm una din cele 3 și o împărțim în două. Aplatizăm una din cele două, apoi o rulăm formând un sul. Facem la fel și cu cea de-a doua, apoi le împletim, răsucindu-le una peste cealaltă. Și asta-i una din franzele.
O așezăm în tavă, pe lat, într-o margine, apoi îndoim hârtia de copt lângă ea, dându-i puțină înălțime. Astfel, franzelele nu se vor uni, lipindu-se una de alta. Procedăm la fel și cu celelalte 2 bucăți rămase, astfel obținând 3 franzele. Abia acum tăiem hârtia de copt. Acoperim tava cu un prosop și mai lăsăm să crească din nou pentru vreo 30 de minute. Acum este timpul să dăm drumul la cuptor și să-l fixăm la 180°C.
După jumătate de oră, uitați ce fain au crescut! Acum le dăm față. Le ungem cu gălbenușul amestecat cu lapte și putem presăra mac sau susan. Eu am susan negru azi, dar îmi place mai mult cu mac.
Băgăm tava la cuptor și coacem la 180°C pentru aproximativ o oră. Și după o oră, timp în care casa s-a umplut de mirosul pâinii coapte, este gataaaa! Am obținut 3 franzele dolofane! Le scoatem pe un grătar și le lăsăm să se răcească.
Există o părere din popor conform căreia pâinea caldă nu ar fi sănătoasă, însă din punct de vedere științific, nu există dovezi care să susțină acest lucru.
Puteți mânca liniștiți pâinea caldă, atâta timp cât o consumați cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate. De fapt, moderația este secretul în tot și toate!
Așa că, după ce s-a răcorit puțin, haideți să vedem cum arată pe interior și, bineînțeles, să vedem cât este de bună. Senzatie!
În concluzie, cu această rețetă simplă și cu doar câteva ingrediente, vă puteți bucura toată săptămâna de o pâine pufoasă și delicioasă făcută în casă.
Nu numai că este mai ieftină decât pâinea cumpărată din magazin, dar are și un gust mult mai bun!
Dacă sunteți în căutarea unei rețete ușoare și care merită cu adevărat timpul, atunci aceasta este rețeta perfectă pentru dumneavoastră. Păstrați pâinea într-o cutie de pâine sau într-un prosop curat pentru a o menține proaspătă mai mult timp. Eu păstrez doar una, iar pe celelalte două le congelez după răcire. Și când am nevoie, o bag așa congelată în cuptorul cu microunde pentru 3 minute. Pentru cei ce se sperie de acest cuptor, poate fi băgată și la cel clasic, doar că va dura vreo 5 minute în cuptorul preîncălzit la 200°C.
Spor la treabă și poftă bună, dragilor!
Vă pupă Claudia!