
Siropul de papadie sau mierea de papadie este unul dintre cele mai gustoase, aromate si folositoare siropuri pe care il facem primavara. Se pregateste foarte usor si are muuulte beneficii pentru sanatate asa ca este pacat sa-l ratati.
Ingrediente:
- 300 de flori de papadie
- 1.5 kg zahar
- 1,5L apa
- 2 lamai mari
Reteta pas cu pas:
Veti vedea cat de usor se prepara acest sirop deosebit:
Punem pe foc mediu o cratita in care adaugam apa, 1.5 litri. Cand apa da in clocot, adaugam florile si lasam sa fiarba doar 1-2 minute apoi inchidem focul si acoperim cu un capac. Lasam asa pana a 2-a zi, timp in care se va forma o infuzie concentrata de papadie.
Siropul si ceaiul de papadie are efecte benefice asupra ficatului fiind un bun detoxifiant. Ajuta la curatirea sangelui, regleaza tensiunea arteriala, creste imunitatea. Este recomandat in afectiunile hepatice sau biliare si in afectiunile reumatice.
A 2-a zi strecuram totul, presand bine florile. Ducem lichidul strecurat inapoi in cratita, peste care adaugam zaharul si zeama de la cele 2 lamai. Fierbem la fociute pentru aproximativimativ 30-40 de minute daca vrem doar un sirop sau peste o ora daca-l vrem cu aspect de miere. Avem grija sa nu ne indepartam prea mult pentru ca fiind pe foc iute poate da in foc si sa ne trezim cu aragazul plin de sirop.
Dupa o jumatate de ora de fierbere, testam siropul. Punem aproximativ o lingurita intr-o farfurie rece. Daca suntem multumiti de textura siropului, inchidem focul. Aducem sticle sau borcane sterilizate in prealabil.
Pentru detalii complete pentru una din variantele corecte de sterilizare, dati click aici.
Turnam siropul fierbinte in sticlesau borcane si infiletam imediat capacele, cu putere. Le acoperim cu un strat gros de prosoape sau paturi si le lasam sa se raceasc in voie, minim 24 ore. Apoi vor merge in camara, etichetate cu anul in care a fost facut.
Deoarece contine mult zahar (care este si conservant) rezista in timp. Se consuma siropul de papadie sub forma de suc cu apa plata sau minerala. Il mai putem adauga si ca indulcitor, in ceai.
Daca consumam sirop de papadie pentru tuse, il putem consuma simplu, cate o lingurita de 3 ori pe zi.