Astazi am vrut ceva dulce dar sa aiba fructe, asadar am facut aceasta minunata prajitura pufoasa cu iaurt si doar stafide (atat am avut in casa). Este umeda, parfumata, super-pufoasa, desi nu vom adauga agenti de crestere si se face rapid. Putem pune ce fructe ne plac sau doar stafide cum am pus eu, rezultatul o sa fie gustos in orice combinatie. Se face rapid si poate constitui o varianta gustoasa pentru gustare sau pentru a fi luata la pachetel (la scoala, serviciu, etc).

Haideti sa vedem de ce avem nevoie si cum vom proceda:

Ingrediente pentru 2 portii:

Reteta pas cu pas:

Pentru o tava rotunda cu diametrul de 28 cm, ne trebuie cantitati duble din fiecare. (pentru diametrul de 18-22 cm folosim jumatate) Deci, avem nevoie de:

Primul lucru pe care-l facem este sa dam drumul la cuptor si sa-l fixam la 180°C.

Apoi separam albusurile de galbenusuri. Intai mixam albusurile. Punem peste ele otetul sau zeama de lamaie si mixam cu mixerul la viteza mare, pana se spumeaza bine, aproximativ 2 minute. Apoi adaugam zahar in 3 transe mixand 1 minut dupa ficeare tura. Si in 5 minute, vom obtine o spuma fina, ferma, lucioasa, care nu se misca atunci cand intoarcem castronul.

Lasam albusurile deoparte si trecem la galbenusuri. Punem peste ele sare si mixam pentru cateva secunde apoi adaugam treptat iaurtul sau smantana, mixand in continuare. Adaugam si aromele: zaharul vanilat si coaja de lamaie sau de portocale, mixand. Apoi adaugam si faina cu amidonul, pe care le incorporam in amestec. Dureaza doar cateva secunde si gata!

Acum adaugam amestecul de galbenusuri peste spuma de albusuri si incorporam usor, amestecand cu o lingura de jos in sus, cu rabdare, pentru a pastra spuma care va tine loc de agent de crestere. Poate dura aproximativ 1 minut. Spre final adaugam si stafidele sau fructele taiate cuburi. Pastram cateva pentru a pune pe desupra, la final.

Aducem forma de copt unsa cu unt si pudrata complet cu gris. Pentru reteta dubla avem nevoie de o forma de 28cm, dar pentru retea simpla este suficienta o forma de 18-22 cm ca diametru. Turnam tot aluatul si uniformizam la suprafata. Punem la suprafata restul de stafide sau fructe, pastrat. Tava va merge la cuptor, la 180°C pentru 40-45 minute.

Cand este gata, scoatem tava din cuptor si lasam sa se raceasca putin. Uitati ce fain a crescut si trece si testul scobitorii.

O scoatem din forma si observam ce aspect frumos are si pe laterale, datorat grisului. Desi se va lasa dupa racire, la fel ca la orice sufleu, aspectul si mai ales gustul nu va avea deloc de suferit.

Dupa racirea completa putem portiona si savura cu multa bucurie. Taiem prajitura pufoasa cu iaurt si fructe, presaram deasupra putin zahar pudra si o servim alaturi de persoane dragi. Gustul este sensational, umed, aromat si foarte fin. Este nemaipomenit de buna si cu stafide dar cu fructe e si mai fresh, racoroasa chiar. Asa ca va indemn sa probati aceasta reteta usora si cu siguranta va face parte din preferatele voastre.

Spor la treaba si pofta buna dragilor!

Va pupa Claudia!

Abonare

Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest