
Astazi facem din nou ceva dulce – o prajitura cu mere (pentru ca este timpul merelor) si crema de vanilie. Este o prajitura absolut delicioasa, se topeste in gura pur si simplu, asa ca va provoc sa o faceti macar odata.
Ingrediente pentru BLAT:
- 300g faina alba
- 150g zahar
- 3 oua
- 100ml lapte dulce
- 100g unt
- 1 plic zahar vanilat
- 10g praf copt
- 1 praf sare
Ingrediente pentru CREMA DE VANILIE:
- 500ml lapte dulce
- 50g amidon alimentar
- 2 oua
- 100g zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 praf sare
- 3 mere
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Intai ne vom ocupa de crema, pt ca trebuie sa o lasam sa se raceasca
Punem intr o craticioara cele 2 oua peste care adaugam zaharul, zaharul vanilat si praful de sare, apoi amestecam energic cu un tel pt aprox 1 minut. Apoi adaugam amidonul si amestecam energic pana il incorporam complet si nu avem cocoloase. La final adaugam tot laptele, amestecam. si mergem pe foc mediu sa se lege crema.
Amestecam continuu si nu ne indepartam deloc. Cand amestecul s-a ingrosat asta inseamna ca s-a format crema asa ca inchidem focul. Uniformizam la suprafata si acoperim cu folie alimentara sa nu se formeze crusta. Lasam sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei.
Dam drumul la cuptor si-l fixam la 170°C.
Intre timp ne ocupam de aluatul pentru blat care se pregateste foarte usor.
Intai amestecam intr-un castron ingredientele uscate. Punem peste faina praful de copt si praful de sare, si le amestecam usor cu o lingura.
Apoi intr-un castron incapator punem ouale peste care adaugam zaharul si cu un tel sau cu mixerul, amestecam energic pt aprox 1 minut. Dupa aceea adaugam laptele si-l amestecam si pe el cu restul. Apoi punem si zaharul vanilat si untul topit si mai amestecam totul pt cateva secunde. La final adaugam faina pe care o incorporam in amestec, amestecand energic pana se formeaza aluatul moale si fin, asemanator aluatului de chec.
Lasam putin vasul deoparte si ne ocupam de mere.
Intai le curatam de coaja fie cu dispozitivul de curatat cartofi sau cu un cutit. Dupa ce le-am curatat a le taiem in doua si indepartam cotoarele, apoi le taiem in cuburi cu latura de aprox 1 cm.
Imediat ce le-am terminat de taiat le adaugam in castronul cu aluat si amestecam cu totul. Aducem o tava cu fundul acoperit de hartie de copt si peretii unsi cu unt moale. Tava mea este patrata, cu latura de 24 cm. Merge foarte bine si o tava dreptunghiulara de 30/20 cm. Turnam aluatul cu mere si il intindem uniform. Lovim tava de masa pentru a se aseza bine totul. Deasupra punem crema care s-a racit intre timp. Se poate pune cu o punga asa cum fac eu. O intindem uniform pe toata suprafata.
Pentru un aspect deosebit o decoram la final cu feliute de mere. Mergem cu tava la cuptor si coacem prajitura la 170°C pentru 40-45 minute.
Si dupa trei sferturi de ora prajitura este gata. Uitati cat de frumos arata si miroase foarte bine. O pudram cu putin zahar si o lasam sa se raceasca inainte de a o portiona.
Arata foarte bine si in sectiune iar gustul este fabulos. Se topeste in gura pur si simplu. Crema de vanilie completeaza magnific gustul prajiturii cu mere. Merita sa o incercati!
Spor la treaba si pofta buna dragilor! Va pupa Claudia!