
Prajitura rasturnata cu fructe de padure pe care o vom pregati astazi este una super pufoasa si super gustoasa! Este geniala ca textura si gust, economica si se pregateste atat de usor incat este pacat sa nu o faceti. Nu-i asa ca suna bine?
Ingrediente:
- o punga de 400 g de fructe de padure congelate
- 200 g zahar
- 50 g unt moale
- 5 oua
- 5 linguri faina (150 g)
- 5 linguri zahar (100 g)
- 3 linguri ulei
- 20 g zahar vanilinat
- un praf sare
Reteta pas cu pas:
Dam drumul la cuptor si-l fixam la 180°C.
Folosim fructe de padure congelate, din comert si va recomand cu drag sa le incercati si voi! Fructele de padure sunt dulci si acrisoare, sunt pline de vitamine, antioxidanti si numerosi nutrienti. Sunt 100% fructe de padure proaspete si sunt curatate, spalate, sortate si congelate rapid. Nu se decongeleaza inainte de preparare! Prajitura se poate pregati si cu fructe proaspete.
Aducem tava in care vom coace prajitura. Eu am o tava Ena de 20/30 cm. Punem untul moale in tava si ungem bine peretii, iar restul intindem pe toata suprafata. Adaugam toate fructele de padure, acoperind complet fundul tavii.
Apoi punem intr-o craticioara cele 200g zahar peste care punem si 2-3 linguri de apa rece si mergem pe foc pana se topeste zaharul. Avem mare grija sa nu-l ardem pentru ca astfel va deveni amar.
Cand zaharul s-a topit si are o culoare brun-roscata, asa fierbinte, il turnam in tava peste fructele congelate. Punem sub vasul Ena, o bucata metalica (fundul unei forme de tort) pentru ca atunci cand turnam, care sa atenueze socul termic. Lasam tava deoparte si trecem la aluat.
Intai separam albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri adaugam sarea si amestecam energic.
Il lasam deoparte si trecem la albusuri. Mixam cu un tel sau mai usor cu un mixer, PANA SE SPUMEAZA BINE ALBUSURILE pentru aproximativ 1 minut. apoi adaugam intai zaharul vanilat si zaharul tos, in 3 transe mixand cate 1 minut dupa fiecare tura. Obtinem la final o spuma fina si ferma.
Adaugam galbenusurile peste albusuri si le incorporam usor, amestecand de jos in sus, dinspre mijloc spre margini. Acum adaugam treptat si faina, cernuta pe care o incorporam tot asa, Usor, pentru a nu distruge bulele de aer din amestec. La final adaugam si uleiul si il amestecam si pe el in aluat. Punand la final uleiul, faina se va incorpora mai usor.
Cand aluatul este gata il turnam in tava peste fructe si-l nivelam frumos la suprafata. Tava va mege la cuptor la 180°C pentru 40 de minute sau pana trece testul scobitorii.
Trecem cu un cutit usor pe margini, pentru a ne asigura ca nu este lipit. Punem deasupra un platou mai mare decat tava si intoarcem cu totul. Indepartam tava si lasam prajitura sa se raceasca complet.
Dupa cum se vede, blatul s-a insiropat cu siropul lasat de fructe.
Dupa racire se poate portiona! Haideti sa ne delectam cu o bucata generoasa! Arata genial si este atat de pufoasa! Iar gustuuuul este de senzatie, dulce acrisor! Rafinata prajitura asta si merita incercata, macar o data, fie cu fructe proaspete fie cu ele congelate. Este geniala oricum ati face-o!
Deci, spor la treaba si pofta buna dragilor! Va pupa Claudia!