Astazi facem desert. Cel mai simplu, usor si gustos – Prajitura lenesului sau prajitura balamuc. Se numeste asa pentru ca ingredientele pur si simplu se amesteca si gata. Rezultatul este fenomental! Un balamuc de savori si arome! Veti vedea.

Ingrediente:

Reteta video aici:

Reteta pas cu pas:

Prima data amestecam ingredientele uscate. Punem faina, sarea, zaharul, zaharul vanilat, bicarbonatul si praful de copt, apoi amestecam bine totul.

Acum trecem la ingredientele umede. Punem ouale si le batem pentru cateva secunde. Adaugam gemul sau dulceata preferata (Daca vreti sa stiti cum am facut eu gemul acesta de capsuni, dati click aici) si la final, cana de ulei. Amestecam totul pentru cateva secunde, apoi turnam acest amestec peste pulberi. Acum amestecam foarte bine pana cand se formeaza un aluat omogen, fara cocoloase. Pentru un plus de aspect si gust, putem adauga 2-3 linguri de bombonele colorate pe care le incorporam in amestec. Si gata, trecem la copt.

Aducem o tava cu fundul tapetat cu hartie de copt, careia ii ungem peretii cu putin unt. Tava mea este patrata cu latura de 23cm. Turnam tot aluatul si nivelam frumos la suprafata. Punem tava la cuptor la 170°C pentru 40-50 de minute sau pana cand trece testul scobitorii. Cand este gata, il lasam deoparte sa se raceasca complet.

Dupa ce s-a racit, inainte de a orna acest blat, trebuie sa il insiropam. Pentru ca este destul de dens, ca sa poata patrunde siropul cu usurinta, intepam blatul cu un bat de frigarui sau cu o scobitoare.

Pregatim siropul. Este foarte simplu daca avem sirop concentrat din fructele al carui gem l-am folosit la blat. Punem peste 500ml de apa rece aproximativ 50ml de sirop concentrat, capsuni in cazul meu. Reteta siropului de capsuni absolut delicios o gasiti daca dati click aici. Amestecam si e gata pentru insiropat.

Turnam cu rabdare pe toata suprafata, incet, fara graba. Lasam blatul deoparte si trecem la frisca. Punem intr-un bol rece 500ml de smantana lichida pentru frisca, de la frigider, eu am aici smantana dulce, deci nu voi mai avea nevoie de zahar. Mixam pentru 3-4 minute sau pana cand obtinem o frisca ferma. Cand este gata, o transferam intr-un pos sau pur si simplu intr-o punga alimentara. Ornam blatul dupa imaginatia fiecaruia.

Dupa ce am pus toata frisca, presaram pe toata suprafata bombonele colorate. Adevaratul balamulc il vom simtii imediat ce vom gusta. Are un gust incredibil de fin, racoritor si savuros. Merita sa o incercati si voi! Poate fi personalizata de fiecare data folosind gem sau dulceata din tipuri diferite de fructe.

 

Sa va fie cu folos, dragilor!

Abonare

Tags:
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest