Astazi pregatim o prajitura fina, cu un gust senzational, Prajitura Loredana! Am ales-o special pentru aceasta perioada din caietul de retete al Cristinei, o buna prietena. Chiar, voi aveti caietele cu retete scrise de mana? Ati incercat tot ce aveti voi notat acolo? Sper ca este loc si pentru aceasta prajitura uimitoare cu 2 tipuri de blat si o crema. Prajitura loredana – Prajitura fina formata din 2 blaturi si o crema extraordinara

Ingrediente pentru primul blat:

Ingrediente pentru al doilea blat:

Ingrediente pentru crema:

Reteta video aici:

Reteta pas cu pas:

Intai dam drumul la cuptor si il fixam la 180°C.

Ne apucam sa facem primul blat. Punem intr-un bol ouale, peste care adaugam un praf de sare si mixam pentru aproximativ 2 minute, timp in care se spumeaza. Apoi adaugam treptat zaharul, in 3 etape, mixand de fiecare data cate un minut. Pentru a obtine aceasta consistenta a fost nevoie de 5 minute de mixare la o viteza medie spre mare. Treptat adaugam si faina, incorporand-o usor cu ajutorul unui tel. Nu insistam foarte mult pentru ca avem nevoie de bule in aluat pentru a obtine un blat pufos. Adaugam la final 2 linguri cu esenta de vanilie. Turnam aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt, tava mea are 30×20 cm. Nivelam frumos la suprafata si tava va merge la cuptor la 175°C pentru 25-30 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.

Si primul blat este gata, arata foarte bine. Scoatem din tava si il lasam sa se raceasca complet.

Trecem la cel de-al doilea blat. Punem intr-un bol albusurile si le mixam asemanator ca la blatul anterior. Adaugam si lingurita de otet, care va da un plus de stabilitate bezelei. Mixam simplu pentru 2 minute, apoi adaugam si zaharul in 3 transe, mixand de fiecare data cate un minut, la viteza medie spre mare, suficient pentru a obtine la final o spuma ferma si lucioasa. Acum adaugam si nuca macinata pe care o incorporam usor, cu miscari lente, de jos in sus. Transferam amestecul in tava, nivelam la suprafata, apoi coacem pentru 40 de minute la 145°C , adica la temperatura cea mai mica.

Acum avem gata si cel de-al doilea blat, pe care il lasam sa se raceasca complet inainte de a indeparta hartia. Cand s-a racit, il manevram cu grija pentru ca este sensibil si se poate rupe.

Mai avem de pregatit crema. Punem intr-o craticioara galbenusurile, peste care adaugam zaharul si zaharul vanilat. Amestecam energic pentru aproximativ 1 minut. Adaugam faina pe care o incorporam in amestec. La final punem si laptele, treptat, amestecand usor. Imediat mergem cu cratita pe foc mediu si amestecam continu pana se ingroasa. Poate dura 3-4 minute. Cand crema este gata, acoperim cu folie alimentara si lasam sa se raceasca complet.

Dupa ce s-a racit, o transferam intr-un bol si adaugam treptat untul mixand la viteza medie. Este important ca cele 2 componente mixate sa aiba aceeasi temperatura, altfel exista riscul sa se taie. Si dupa maxim 2 minute am obtinut o crema fina si foarte gustoasa.

Ne-a mai ramas doar de asamblat prajitura. Foarte simplu! Punem primul blat de pandispan, foarte pufos, peste care intindem toata crema. Stratul va fi generos. Punem deasupra cel de-al doilea blat. Nu va ingrijorati daca s-a crapat la suprafata, dupa ce va sta la rece, se va inmuia si se va uniformiza. Prajitura va merge la frigider pentru minim 3-4 ore inainte de portionare, de preferat chiar peste noapte.

A doua zi portionam si ne bucuram de o prajitura rafinata, demential de buna. Combinatia de texturi si arome ne va convinge sa o repetam.

Sa va fie cu folos!

Abonare

Tags:
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest