Imi plac tare mult prajiturile cu citrice, dulci-acrisoare, fine si foarte aromate. Astazi facem prajitura cu portocale care nu se face greu deloc! Este geniala! Va garantez ca daca o faceti macar o data, o veti repeta mereu si mereu!

Ingrediente pentru blat:

Ingrediente pentru crema:

Ingrediente pentru glazura:

Reteta pas cu pas:

Cum facem blatul:

Dam drumul la cuptor si-l fixam la 170°C. Intai separam albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri punem sarea si amestecam. Apoi adaugam uleiul treptat si amestecam ca la maioneza. Adaugam si coaja rasa de portocala pe care o incorporam in amestec.

Lasam deoparte si trecem la albusuri. Le mixam pana se spumeaza bine adaugand si zeama de lamaie, apoi adaugam zaharul in 3 transe, mixand cate un minut dupa fiecare. Inainte de a pune ultima transa de zahar adaugam zeama de portocala clocotita. Ar trebui sa se formeze o spuma ferma dar pentru prima data am patit-o si eu acum: ouale, desi proaspete mi-au facut figuri si spuma nu este foarte ferma. Dar veti vedea ca nu va influenta cu nimic cresterea si aspectul blatului pentru ca vom adauga praf de copt.

Continuam adaugand treptat si amestecul de galbenusuri mixant la o viteza medie inca un minut. Apoi punem praful de copentru peste faina si o incorporam in amestec trecuta prin sita. Amestecam usor de jos in sus pana nu nu mai avem cocoloase deloc.

Turnam aluatul in tava acoperita cu hartie de copt. Tava mea are 30/20 cm. Bagam la cuptor pentru 35-40 de minute pana se rumeneste frumos la suprafata si trece testul scobitorii.

Uitati ce frumos acrescut blatuuul! Il lasam sa se raceasca complet.

Dupa aproximativ 30 min, cu ajutorul unei hartii de copt intoarcem blatul pentru a se aplatiza frumos. Ne va ajuta la taiat acest aspect.

 

Cum facem crema:

Punem intr-o cratita amidonul de porumb, peste care adaugam aproximativ 100 ml lapte rece si amestecam. Amidonul se dizolva rapid in lichid rece. Punem si zaharul. Apoi adaugam restul de lapte si mergem cu cratita pe foc mediu. Amestecam continuu pana se formeaza crema. Dupa ce s-a ingrosat si clocoteste mai lasam pe foc inca 1-2 minute.

Apoi dam deoparte de pe foc si adaugam ciocolta taiata in bucati mai mici. Amestecam pana se dizolva complet. Adaugam si untul si-l incorporam in crema. Ca sa se incorporeze mai usor putem sa ne ajutam de mixer. Punem treptat si sucul de portocale, mixand in continuare. Gustam si daca ne dorim, adaugam si zeama de lamiae. Mai mixam cateva secunde si gata cremaaaa! Eabsolut deliioasa! Foarte fina si aromata!

Curatam marginile si acoperim cu folie alimentara. O lasam sa se raceasca complet.

Si pentru a obtine un gust perfect, ne mai trebuie o cutie de 250 g de mascarpone si o conserva de compot de ananas.

Scurgem tot lichidul din compot, pe care-l vom folosi la insiropat blaturile, iar bucatile de ananas putem sa le taiem in bucatele cat mai mici.

 

Cum montam prajitura:

Cand avem blatul si crema racite complet ne pregatim sa montam prajitura. Blatul il taiem cu grija in 3 parti egale.

Aducem crema, indepartam folia si o mixam pentru cateva secunde. Apoi ii adaugam branza mascarpone pe care o incorporam in crema. Si acum am obtinut crema finala. Forte fina si stabila. Se poate si colora si se pot face trandafiri cu ea. Luam din crema 5-6 linguri si le punem deoparte. Acoperim bolul cu folie si bagam la frigider.

Punem in tava in care am copt blatul folie alimentara cu marginile mai lungi. Punem prima foaie de blat si o insiropal lejer cu o treime din lichidul de la compot. Apoi adaugam jumatate din crema de portocale pe care o intindem intr-un strat uniform. Presaram pe deasupra jumatate din cuburile de amnanas. Apoi punem cea de-a 2-a foaie de blat, o presam pe toata suprafata si repetam: insiropam cu jumatate din ce a ramas, punem restul de crema si restul de cuburi. La final punem ultima foaie de blat, o presam bine si pe ea si o insiropam cu restul de lichid. Acoperimcomplet cu marginile de folie alimentara, punem un fund de lemn desura si prajitura va merge la frigider pentru minim 4-5 ore, de preferat peste noapte.

A 2-a zi transferam prajitura din tava pe fundul din lemn sau pe un platou pe care incapem si indepartam folia. Punem pe deasupra, intr-un strat uniform crema pastrata la rece. Bagam prajitura din nou la frigider pana ii facem o glazura, daca ne mai dorim.

 

Cum facem glazura:

Intai punem gelatin la hidratat conform instructiunilor de pe ambalaj. Trebuie sa stea la hidratat 10 minute. Intre timp punem smantana lichida intr-o craticiora si mergem cu ea pe foc pana ajunge la punctual de fierbere. Apoi adaugam ciocolata alba si amestecam pana se dizolva complet. La final adaugam gelatina hidratata si gataaa.

 

Punem glazura si gata prajitura:

Turnam glazura calduta peste prajitura scoasa de la frigider. Putem presara fulgi de migdale  peste ea sau nu. Acum merge feliata si savurata. Este cea mai savuroasa prajitura cu portocale din cate am mancat vreodata. O feliem cu un cutit spalat cu apa fierbinte si sters dupa fiecare taietura.

Desi poate vi se poate parea complicate sa stiti ca nu se face greu deloc si merita incercata macar. Este genial! Combinatia de gusturi este fabuloasa!

Daca v-am convins, spor la treaba si pofta buna dragilor! Va pupa Claudia!

Abonare

Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest