Prajitura televizor

Ingrediente pentru blat:
- 7 albușuri, galbenusurile le vom folosi la crema (Daca facem prajitura cu o altfel de crema, putem folosi 7 oua intregi pentru blat)
- 6 linguri zahăr (120g)
- 6 linguri făină (150g)
- 3 linguri lapte dulce
- 3 linguri ulei
- 1 plic de zahăr vanilat
- 1 praf sare
Ingrediente pentru crema:
- 1L lapte dulce
- De cele 7 gălbenușuri
- 90g amidon alimentar
- 100g unt cu peste 80% grasime
- 200g zahăr
- Si 2 plicuri zahăr vanilat (Eu folosesc de regula de burbon pentru ca are in compozitie pastaie de vanilie maruntita si este mai aromat)
Ingrediente pentru foi:
- 500g făină
- 10 linguri zahăr
- 10 linguri lapte dulce
- 10 linguri ulei
- 3 linguri de cacao
- 2 ouă
- 1 plic amoniac sau bicarbonat de amoniu
Reteta video aici
Reteta pas cu pas
Acum este momentul sa dam drumul la cuptor si sa il fixam la 180 °C.
Intai facem blatul. Punem intr-un bol albusurile si le mixam doar pe ele pentru aproximativ 1 minut. Apoi adaugam sarea, zaharul vanilat si zaharul, in 3 transe, mixand cate un minut dupa fiecare tura.
Cand avem o spuma fina si foarte ferma dam mixerul la viteza cea mai mica si incorporam uleiul si laptele. Mai mixam 5—10 secunde si oprim mixerul.
A mai ramas faina. O adaugam treptat, cernuta si o incorporam amestecand usor, incercand sa nu reducem din volum.
Cand faina este incorporata complet, punem aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Tava mea are 30x20cm. Incercam sa uniformizam cat mai bine la suprafata.
Tava va merge la cuptor pentru 35 de minute la 180 °C
Cat blatul este in cuptor, ne ocupam de crema. Reteta pentru crema este deja pe canal si o gasiti daca dati click aici.
Lasam crema sa se raceasca. Daca facem crema folosind budinca cumparata, atunci dupa racire incorporam unt.
Intre timp blatul s-a copt, trebuie sa aiba o culoare usor aurie la suprafata si la atingere sa fie elastic. Sa nu ramana semnul degetului dupa apasare. Scoatem blatul cu tot cu hartie si il lasam sa se raceasca. Avem nevoie de tava pentru foi.

Cum le facem?
Punem intr-un castron ouale pe care le batem cu un tel pentru cateva secunde. Apoi adaugam zaharul si mai mixam energic pentru aproximativ 1 minut. Adaugam uleiul si laptele si mai amestecam pentru cateva secunde. Aducem faina peste care adaugam cacao si praful de copt apoi le amestecam putin pe toate. Acum adaugam pulberile in castron si le incorporam la inceput cu o paleta, iar la final cu mana.
Vom obtine un aluat dens, dar usor de modelat, ca o plastilina.
Impartim aluatul in doua si din prima bucata intindem foaie pen fundul tavii unsa cu ulei si tapetata cu faina. Aluatul este suficient si pentru 2 foi intinse pe tava mare de la aragaz. In cazul nostru, cu tava mai mica, foile vor avea 4-5mm grosime.
Intindem usor pe toata suprafata si daca avem surplusuri, le indepartam. Tava va merge la cuptor pentru 10-12 minute la 180 °C.
Cand este gata, trecem cu cutitul pe dedesupt apoi o lasam usor sa alunece pe un fund de bucatarie. Lasam tava sa se raceasca putin si intindem cea de-a 2-a foaie. Cand avem ambele foi gata, le lasam sa se raceasca complet apoi montam prajitura.
Punem pe un suport una dintre foile cu cacao. Peste ea intindem jumatate din cantitatea de crema. O distribuim uniform pe toata suprafata. Peste crema punem blatul nostru pufos. Il presam usor. Peste blat intindem tot in strat uniform restul de crema. Peste crema punem si cea de-a doua foaie cu cacao. Practic prajitura noastra este aporape gata. Putem doar sa o mai pudram cu putin zahar sau sa turnam glazura. Eu am astazi o glazura cumparata gata, cu ciocolata alba si ciocolata neagra. A trebuit doar sa las plicul in apa fierbinte pentru 15 minute. Intindem glazura pe toata suprafata si punem la rece pentru 5-6 ore, de preferat peste noapte inainte de a portiona.
Arata foarte bine, un aspect usor marmorat si gustul este genial, fin si savuros. Merita sa stea pe mesele festive si nu numai.