Vinetele sunt populare si foarte indragite la noi in tara, cel mai mult ne place salata de vinete, cu si fara maioneza si zacusca. Acum e timpul lor si e bine sa ne facem rezerve de astfel de bunatati pentru la iarna. Cum le coacem cel mai usor si cum le conservam? Foarte simplu si la indemana oricui. Reteta de vinete coapte in cuptor, la borcan pentru iarna – Un preparat simplu si gustos

Ingrediente:

Reteta video aici:

Reteta pas cu pas:

Un detaliu pe care l-am aflat de la o prietena si de care l-am mai pomenit este acela ca vinetele cu un cerc mai mic la capat au mai putine seminte, cica ar fi mascul, iar cele care au in capat o forma alungita, acelea ar fi femele si deci au mai multe seminte. La mine s-au verificat aceasta ipoteza, deci luati aminte si verificati si voi.

Cea mai simpla si mai rapida varianta de coacere a vinetelor este cea la cuptor. Si pentru a grabi coacerea, de fapt pentru a injumatati timpul de coacere, dupa ce indepartam codita si capatul, taiem vinetele exact in doua pe lungime.

Dupa ce le-am curatat si taiat pe toate, le ungem cu un strat subtire de ulei pe partea taiata si le asezam in tava fara hartie de copt. Asezate astfel se vor coace foarte rapid si nu mai este nevoie sa fie intepate, daca se formeaza presiune, se vor ridica de la baza. Daca avem cuptor electric, putem coace mai multe tavi odata si fara sa umblam la cuptor. Si la cel cu gaz se poate, doar ca dupa aproximativ 15 minute trebuie sa schimbam tavile intre ele. Punem tavile in cuptor si in maxim 30 de minute sunt coapte. Le testam cu mana si vedem daca sunt moi.

Dupa ce le-am copt, le scoatem si le acoperim cu un prosop. Le lasam asa pentru 10-15 minute sa se racoreasca putin. Apoi cu ajutorul unei linguri scoatem miezul. Punem vinetele ori intr-o strecuratoare de plastic sau inox sau pe un fund de lemn asezat inclinat. Le lasam la scurs pentru 2-3 ore, altfel vor deveni amare.

Dupa 3 ore aruncam lichidul scurs si tocam vinetele in bucati potrivite. Se pot toca si foarte marunt ca pentru salata, dar pentru ca eu le voi folosi si la alte tipuri de mancaruri, le tai mai mari.

Dupa ce le-am tocat pe toate, le punem intr-un vas incapator. Adaugam 2 lingurite de sare fara iod si 100ml de ulei de floarea soarelui. Acum amestecam bine totul si gata, putem trece la pus in borcane.

Borcanele si capacele trebuie sterilizate in prealabil. Pentru detalii complete pentru una dintre variantele corecte de sterilizare, dati click aici.

Punem vinetele in borcane, putin cate putin, avand grija sa nu lasam goluri de aer.

Dupa ce umplem borcanele pe rand, adaugam deasupra un strat de aproximativ 0.5cm de ulei, apoi infiletam cu putere capacele.

Ca sa reziste peste iarna, trebuie sa sterilizam conservele noastre. Punem pe fundul unei cratite o laveta sau prosop, asezam borcanele si turnam apa pana la capace. Punem cratita pe foc, acoerim cu un capac si lasam sa fiarba pentru o ora de la primul clocot.

Dupa acest timp le acoperim cu un prosop si le lasam sa se raceasca in voie pana a doua zi, apoi vor merge in camara si ne voir bucura oricand avem pofta fie de salata de vinete sau orice alt fel de mancare care ne place.

Sa va fie cu folos!

Abonare

Tags:
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest