Astazi pregatim muraturi! Punem la murat rosii praguite sau chiar coapte. Acestea sunt o bomba minune pentru sanatate si au un gust formidabil. Eu ador muraturile, iar rosiile murate sunt dementiale.

Ingrediente:

Reteta video aici:

Reteta pas cu pas:

Rosiile se pot pune intregi la murat sau taiate. Daca folosim borcane mai mici de 1-2L, intra mai bine daca le taiem in jumatate, asa ca le taiem pe rand pe toate.

Si pentru ca pe langa un excelent gust putem sa avem si borcane aspectuoase, chiar haioase, taiem morcov rondele. Pe cateva dintre ele le decupam in forma de steluta. Taiem si radacina de telina rondele si o crestam asemanator pe margini. Ne folosim imaginatia artistica si incropim imagini pentru fetele borcanelor.

Sa nu uitam sa punem in borcane de toate. Rosii jumatati, morcov, usturoi, boabe de piper, frunze de telina si radacina, iar la final punem si cate o frunza de hrean. Borcanele mele au 2L fiecare.

Cand avem borcanele asezate, pregatim clasica saramura. Punem intr-o cratita 2L de apa, in care adaugam 2 linguri de sare fara iod. Punem cratita pe foc si lasam sa dea in clocot.  Cand e gata, punem saramura fierbinte in fiecare borcan pana le umplem.

Dupa ce am umplut toate borcanele cu saramura, adaugam la fiecare cate o jumatate de lingura de otet de 9°, apoi inchidem cu putere capacele.

Acestea contin foarte putin otet care doar le va ajuta doar sa ramana tari, dar nu va impiedica fermentarea. Prin fermentare, fructele si legumele dau nastere la bacterii sanatoase numite probiotice care intaresc imunitatea si regleaza microflora.

Le acoperim bine si le lasam sa se raceasca in voie pana a doua zi. Vor merge in camara si ne vor rasfata cu un gust incredibil de bun alaturi de tocanite si fripturi. In 2-3 saptamani sunt gata de savurat, dar rezista peste iarna fara probleme. Cand desfacem un borcan, il punem intr-un castron inainte de a desuruba capacul pentru ca se formeaza presiune in interior.

Spor la treaba si pofta buna, dragilor! Sa va fie cu folos!

Abonare

Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest