
Astazi pregatim un desert incredibil de savuros! O rulada cu mere senzationala ce poate sta la loc de cinste pe mesele de sarbatoare! Va garantez ce este cea mai fina si gustoasa rulada nepretentioasa asa ca va provoc sa o incercati macar o data!
Pentru primul strat ne trebuie:
- 6 mere (dulci acrisoare sunt ale mele) - aproximativ 1.5 kg
- 3 linguri zahar tos (70g - 80g)
- 1 lingura amidon (10g)
- 1 lingurita scortisoara (5g)
- o lamaie
Al 2-lea strat este blatul si pentru acesta ne trebuie:
- 4 oua de marime medie
- 4 linguri cu varf faina (100g)
- 4 linguri rase cu zahar - eu folosesc zahar pudra cu gust de vanilie (80g)
- 4 linguri ulei (40 ml)
- 1 plic zahar vanilat - eu am de Burbon
- ½ plic praf copt (5g)
- si un praf de sare
Pentru stratul 3 (crema) ne trebuie:
- 150ml smantana pentru frisca cu peste 30% grasime
- 250g branza mascarpone
- 2 linguri zahar pudra (40g)
- 1 plic zahar vanilat (10g)
- 100-150g nuca maruntita sau alune nesarate si fara coaja
Reteta pas cu pas:
Poate vi se pare complicata dar nu este deloc, veti vedea
Intai ne gandim la pasii pe care-i avem de facut la reteta, asa ca prima data stoarcem bine lamaia si o lasam deoparte.
Apoi ne ocupam de mere: le taiem in sferturi si indepartam casutele cu samburi. Apoi taiem in bucatele mai mici, un cuburi cu latura de 1.5 cm. Strangem toate cuburile intr-un castron. Daca gasim puncte negre le indepartam. Sugestie: daca avem mere de supermarket indepartam coaja, eu le am primite de la o prietena si mi-a garantat ca sunt ok cu tot cu coaja.
Cand le-am terminat pe toate turnam zeama de lamaie peste cuburi si le amestecam. Facem asta atat pentru gust cat si pentru a nu se oxida merele.
Acum trecem cu ele pe foc la gatit. Punem pe foc mediu o tigaie in care sa stim ca incap merele, adaugam cuburile, punem peste ele zaharul de la primul strat si amidonul. Amestecam si lasam sa se gateasca pentru 10 minute. Amestecam continuu pentru a ase gati uniform si a nu se arde.
Si dupa 10 min merele s-au inmuiat asa ca adaugam scortisoara si amestecam bine, bine totul. Punem scortisoara dupa propriul gust! Gata cu merele, inchidem focul si dam tigaia deoparte.
Aducem tava de la aragaz (45/35 cm) si o acoperim cu hartie de copt. Rasurnam merele in tava, asa fierbinti cu tot cu sosul format. Intindem intr-un strat uniform pe toata suprafata. Lasam deoparte sa se raceasaca. Numa bine ne ocupam de urmatorul strat: Acum este momentul in care trebuie sa pornim si cuptorul si sa-l fixam la 180°C, indiferent daca e electric sau pe gaz.
Separam albusurile de galbenusuri de la cele 4 oua. Incepem sa mixam albusurile adaugand praful de sare. Adaugam si zaharul vanilat mixand in continuare. Apoi in 3 ture punem si cele 80g de zahar pudra mixand dupa fiecare transa aproximativ un minut.
Cand avem o spuma densa si ferma, adaugam pe rand galbenusurile mixand dupa fiecare cate 10 secunde. Apoi dam mixerul deoparte si adaugam faina trecuta printr-o sita peste care punem si praful de copt. Amestecam usor, de jos in sus pana se incorporeza faina complet. Dupa ce am incorporat faina adaugam uleiul n si amestecam usor. Daca punem uleiul dupa faina, aceasta se incorporeaza mult mai usor in amestec asa ca adaugam uleiul la final. Gata si cu aluatul!
Aducem tava cu merele si intindem aluatul pe toata suprafata., intr-un strat cat mai uniform Mergem cu tava la cuptor pentru 30 min la 180°C.
Cat se coace prajitura, ne ocupam de cel de-al 3-lea strat. Intai maruntim alunele sau nucile dupa caz. Nucile cat si alunele pot fi taiate si la cutit. Sau mai usor cu un toker.
Cand prajitura s-a copt o scoatem din cuptor. Acum pentru ca trebuie sa o intoarcem, cautam sa fim inventivi si sa ne folosim de ce avem in casa, fie funduri din lemn mai mari (cat tava) sau cum am eu o tava de la un scurgator de vase. Punem pe tava folie alimentara apoi hartie de copt. Intoarcem tava, o punem deasupra prajiturii si intoarcem cu totul (asa cum vedeti la mine), nu e greu deloc daca avem ce ne trebuie. Indepartam tava in care am copt si desprindem usor hartia de copt. Si Voilaaaa! Ce bine arataaa! O lasam sa se raceasca. Numa bine cat sa facem crema;
Punem intr-un castron branza mascarpone, peste care adaugam zaharul pudra si zaharul vanilat. Amestecam putin cu lingura pentru a incorpora zaharul pudra (sa nu sara apoi cand bagam mixerul) si mixam pentru aproximativ 1 minut. Dupa acest timp adaugam smantana lichida si in inca un minut avem crema gataaa! O creme fina si extrem de gustoasa.
Intre timp prajitura s-a racit asa ca indepartam tava de dedesupt. Punem crema si o intindem pe toata suprafata. Peste crema presaram alunele maruntite sau nuca, dupa caz. Se pot adauga si stafide sau merisoare. Acum incepem sa rulam usor ajutandu-ne de hartia de copt. Chiar daca se crapa blatul, nu e nicio problema. Rulam si fixam bine rulada, iar la final fixam inca o data cu folia alimentara. Strangem bine si la capete apoi o bagam la frigider pentru minim 2-3 ore sau chiar peste noapte.
Dupa vreo 3 ore, scoatem rulada din frigider si indepartam pe rand invelisul: intai folia alimentara apoi hartia de copt, incetisor si cu multa grija sa nu rupem prajitura. Acum o putem taia deja si o putem savura!
Dupa cum ati vazut nu contine foarte mult zahar, dar este atat de fina si atat de gustoasa incat nu va puteti imagina! Acceptati provocarea? O incercati macar o data? Testati-o si pe musafiri! Cu siguranta o veti repeta! Va promit eu!
Deci spor la treaba si pofta buna dragilor! Va pupa Claudia!