
Ingrediente:
- 1kg dovlecei
- 2 cepe
- 50ml oțet
- 5 căței usturoi
- 3-4 linguri ulei
- 2 linguri zahăr
- 1 lingură sare
- 1 linguriță curcuma
- 1 linguriță piper
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Intai ne ocupam de dovlecei. Dupa ce indepartam capetele, ii taiem in rondele de 0,5cm grosime.
Dovleceii au o incarcatura nutritionala impresionanta. Ei sunt saraci in calorii, dar bogati in fibre si nu contin colesterol, sunt o sursa buna de potasiu, un nutrient bun pentru inima, amelioreaza nivelul tensiunii si neutralizeaza efectele excesului de sodiu. Dovleceii au chiar mai mult potasiu decat bananele.
Dupa ce i-am taiat pe toti, presaram putina sare, aproximativ o lingurita, ii amestecam bine si ii lasam in asteptare pentru 10-15 minute.
Intre timp ne ocupam de ceapa. Dupa ce o curatam si indepartam cotita si cotorul, o taiem intai in doua, apoi solzisori, julienne, apoi o desfacem cu rabdare, in bucatele.
Dupa cele 15 minute trecem dovleceii prin jet de apa rece, apoi ii insiram pe prosoape de bucataie si ii tamponam indepartand complet lichidul.
Salata se poate face si cu dovleceii asa, cruzi, dar iese mult mai gustoasa cu ei prajiti, puteti incerca ambele variante.
Turnam uleiul peste dovlecei si ii amestecam bine astfel incat toate rondelele sa aiba o pelicula de ulei.
Punem pe foc mediu o tigaie cu fundul gros sau o tigaie grill. Cand s-a incins insiruim dovleceii si ii prajim pe aceasta parte pentru 3 minute. Apoi ii intoarcem pe rand si ii prajim inca 3 minute. Cand sunt gata, ii scoatem si adaugam alt rand. Cand i-am terminat pe toti, ii lasam deoparte sa se racoreasca.
Cand s-au racit, adaugam peste ei ceapa, apoi usturoiul taiat in bucatele mici, nu trecut prin presa, restul de sare, zaharul, piperul, turmericul daca il aveti, iar la final turnam si otetul. Amestecam bine totul.
Lasam vasul cu amestecul deoparte pentru 4-5 ore, de preferat peste noapte amestecand ocazional.
A doua zi de dimineata, amestecul a lasat lichid, a capatat o culoare frumoasa si deja are un gust fabulos.
Avem pregatite borcane si capace sterilizate in prealabil. Pentru detalii complete pentru o sterilizare corecta, dati click aici.
Punem in borcane salata noastra, cu tot cu lichid, presand de fiecare data. Cand am umplut borcanele, infiletam cu putere capacele.
Ca sa poata rezista peste iarna, desi niciodata la mine nu au apucat, trebuie sterilizate. Punem pe fundul unei craticioare o laveta sau un prosop, asezam borcanele si turnam apa pana la minim trei sferturi din inaltimea lor. Punem cratita pe foc si fierbem pentru 20 de minute de la primul clocot.
Dupa cele 20 de minute de clocotit, acoperim cu un prosop si le lasam sa se raceasca in voie pana a doua zi, apoi vor merge in camara alaturi de restul bunatatilor.
Este grozav de buna aceasta salata cu dovlecei prajiti, dulce-acrisoara. Va garantez ca odata ce ati gustat, nu va vesti lasa pana nu terminati tot borcanul, este geniala!
Sa va fie cu folos, dragilor!