
Dovleceii sunt ieftini vara si multa lume ii indrageste. Sunt pline pietele si magazinele de dovlecei fragezi, numai buni de gatit in zeci de feluri, printre care si aceasta delicioasa salata de dovlecei cu maioneza dietetica. Reteta de salata de dovlecei cu maioneza este la fel de gustoasa precum salata de vinete, dar e mult mai usora pentru stomac. Nu-i asa ca v-am facut curiosi?
Ingrediente:
- 700g dovlecei tineri si sanatosi
- 2 oua
- o cutiuta de iaurt grecesc 2% sau 10%. Eu am 2%
- 2 lingurite ulei masline
- 2 lingurite generoase mustar clasic
- 4 catei usturoi
- 2 lingurite sare
- ½ lingurita piper
Reteta pas cu pas:
Intai punem ouale la fiert in apa rece, la foc mediu pentru 10 minuteute.
Apoi curatam dovleceii de coaja, daca sunt cumparati de la supermarket. Daca sunt din gradina noastra, sarim peste aceasta etapa.
Cele mai importante substante din compozitia dovleceilor sunt potasiul, fosforul si manganul, insa nu putem omite vitaminuteele B1, B6, vitaminutea C, cuprul, magneziul, acidul folic, zincul, fierul, calciul, vitaminuteele A si K.
Dovleceii fac minuteuni impotriva inflamatiei din intregul organism. Substantele active din compozitia dovlecelului lupta impotriva radicalilor liberi, blocheaza procesele degenerative si au efect calmant.
Datorita aportului de vitaminutee si de minuteerale, dar si acestui rol antiinflamator, dovleceii se recomanda atat cu efect de preventie, dar si in perioadele de convalescenta, ca adjuvant pentru o vindecare mai rapida.
Dupa ce i-am curatat de coaja, indepartam capetele si-i dam pe razatoare pe partea cu ochiuri mari. Dupa ce am terminuteat acest proces punem dovleceii rasi intr-o strecuratoare. Adaugam 2 lingurite de sare si amestecam. Lasam asa pentru 30-40 de minuteute, timp in care vor lasa lichid.
Cat se scurg dovleceii, facem maioneza, dietetica de data aceasta. O reteta extrem de gustoasa cu doar 1 lingurita de ulei. Se poate face chiar fara ulei deloc. Punem intr-un blender, robot sau ce aveti voi: ouale, peste care adaugam iaurtul, 2 lingurite generoase de mustar si o lingurita de ulei. Mixam totul pentru un minuteut. Sa nu uitam de usturoi, il adaugam trecut prin presa. Eu nu mai pun sare deocamdata, voi gusta la final salata si voi vedea daca mai este cazul. Mai mixam cateva secunde si avem maioneza gata.
Uitati cat de fina este si va garantez ca este si extrem de gustoasa. Poate rivaliza oricand cu maioneza clasica, fiind si mult mai sanatoasa, avnd doar o lingurita de ulei. O putem utiliza la orice salata care cere maioneza.
Intre timp dovleceii rasi au lasat destul de mult lichid asa ca ii presam in strecuratoare. Punem pe foc mediu o tigaie in care adaugam o lingurita de ulei. Adaugam dovleceii rasi, scursi si lasam sa se gateasca pentru aproximativ 10 minute amestecand destul de des pentru a evita arderea.
Cand mai sunt 2-3 minute pana la expirarea celor 10, adaugam ceilalti catei de usturoi trecuti prin presa si piperul. Amestecam bine si mai lasam pe foc inca 2 minute, amestecand continuu. Apoi dam deoparte si lasam sa se raceasca complet. Intre timp putem savura un ceai relaxant din plante.
Cand dovleceii s-au racit , ii punem intr-un castron, peste ei adaugam maioneza toata, amestecam bine bine totul si gataaaaa salata noastra.
Gustam si potrivim de sare si piper, dupa gustul nostru. O putem orna dupa imaginatie si poate sta la loc de cinste si pe mese festive. E delicioasa, racoroasa, usoara, deci perfecta in fiecare vara!
Acum, spor la treaba si pofta buna dragilor! Va pupa Claudia!