
Salata de muraturi este cea mai iubita dintre conserve la noi acasa. Dulce acrisoara, o combinatie intre gogonele, ardei capia si morcovi, completata de aroma frunzelor de telina, salata de muraturi este ideala pentru fripturi si nu numai. Este foarte usor de pregatit, nu necesita fierbere, iar daca ingredientele sunt culese direct din gradina, netratate chimic e cu atat mai bine!
Ingrediente:
- ½ kg ardei asortati (ne plac mult culorile in stfel de salate)
- 1 kg de castraveti
- 1 kg de gogonele (pot fi si parguite)
- 1 kg varza
- ½ kg de morcov
- 1kg conopida
- 1 legatura radacina de hrean curatat si spalat
- 300 g zahar
- 450 ml otet de 9°
- 4 linguri sare fara iod
- 3 lingurite boabe de mustar
- 2 lingurite piper boabe
- cateva frunze de telina
- flori de marar
Reteta pas cu pas:
Avem nevoie de legume anatoase, proaspete, de preferat de gradina. Se poate face in orice combinatie ne place.
Dupa ce spalam bine toate legumele trecem la curatare si maruntire. Castravetii se taie in rondele de 2-4 mm grosime, indepartand capetele. Colectam totul intr-un lighean.
Dupa castraveti ne ocupam de morcovi pe care-i vom taia exact la fel ca pe castraveti: rondele.
Le punem si pe acestea in lighean.
Acum trecem la gogonele: le taiem in 2, indepartam capatul unde a fost codita, apoi fiecare jumatate in felii, tot de 3-4 mm grosime. Punem si gogonelele taiate peste restul.
Acum ardeii. Acestia fiind micuti, dupa ce indepartam cotoarele si semintele, pot fi taiati intregi in rondele, obtinand astfel inele colorate. Si acestea merg la lighean.
Conopida bine spalata o rupem in buchetele mici si o adaugam la gramada.
A mai ramas varza pe care o taiem fideluta. Putem folosi cutitul clasic dar cel mai simplu este cutitul special pentru varza. Mi l-a cumparat sotul de la tarabele cu fieratanii din piata. E genial pentru ca merge rapid si te ajuta sa tai subtire.
Mi-am dat seama ca n-am loc sa amestec in legume asa ca le transfer intr-un lighean mai mare. Inainte de a adauga ultima parte de varza adaugam peste legume: sarea, zaharul, boabele de piper, boabele de mustar si otetul. Incepem sa amestecam bine toate legumele, adaugand si restul de varza. Trebuie amestecat cu mainile pentru o treaba bine facuta.
Dupa ce suntem multumiti ce cum le-am combinat acoperim lighenul fie cu un capac sau cu fole alimentara. Lasam asa, la temperatura camerei pentru minim 12 ore, cel mai simplu peste noapte. Amestecam doar ocazional.
Si a 2-a zi, intai sterilizam borcane si capace. pentru una din variantele de sterilizare dati click aici. Cel mai simplu este spalate la masina de spalat vase. Amestecam din nou totul si vedeti cat lichid a lasat peste noapte! Miroase si foarte foarte bine!
Punem salata in borcane presand bine dupa fiecare lingura. Adaugam si frunze de telina, baghete de hrean si floare de marar. Dupa ce punem toata salata in borcane (mie mi-au iesit 9 de 800g si 1 de 450g) turnam si lichidul ramas in fiecare. Turnam aproximativ egal in fiecare borca.
Pentru a umple corect borcanele, pregatim o saramura clasica: la 1 litru de apa rece punem o lingura de sare fara iod. Amestecam pana se dizolva sarea si completam la fiecare borcan. Cand avem legumele acoperite de lichid, infiletam cu putere capacele, etihetam borcanele si putem sa le ducem in camara. Dupa aproximativ 3-4 sapamani pot fi savurate cu multa bucurie.
Salata de muraturi asortate este cea mai consumata salata in sezonul rece. Ideala pentru orice preparat culinar, salata adauga un plus de gust meselor si, unde mai pui ca muraturile au o mulțime de beneficii asupra organismului.
Deci spor la treaba si pofta buna dragilor! Va pupa Claudia