
Astazi vom pregati impreuna sarmalute cu carne de porc, in frunzele de varza pe care le-am pus la conservat asta toamna. Punand la murat doar frunzele, nu ocupa spatiu si se pastreaza perfect dupa cum veti vedea. Daca vrei sa vezi cat de usor se conserva stfel, da click aici.
Ingrediente:
- frunze de varză
- amestec pentru sarmale
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Pentru ca borcanul a fost inchis etans imediat dupa ce am turnat saramura fierbinte, iar fermetarea s-a facut lent. Inainte de a scoate capacul, punem borcanul intr-un castron. Presiunea stransa in interior va da lichid pe afara in momentul desfacerii.
Uitati cat de bine s-a pastrat. Frunzele sunt subtiri, fine si rezitente la umplere, nu s-au inmuiat. Arata perfect si miros foarte bine. Scoatem din borcan cate frunze ne sunt necesare.
Inainte de a rula sarmalutele, trecem frunzele printr-un jet de apa rece. Avem frunzele pregatite, avem si tocatura, asa ca trecem la rulat.
Eu am aici aproximativ jumatate de kg de tocatura, ramasa dupa ce am umplut caldabosii. Daca vreti sa stiti cum am pregatit-o, gasiti rapid dand click aici.
Rulam sarmalutele cu incredere pentru ca frunza este rezistenta, maleabila, se comporta perfect.
Dupa ce le-am rulat pe toate, tocam marunt 3-4 bucati de frunze. Punem pe fundul unei craticioare varza tocata si asezam sarmalutele fara sa le inghesuim, apoi asezam deasupra o farfurie intinsa si turnam apa pana se depaseste nivelul sarmalelor. Punem cratita pe foc mic spre mediu pana cand varza este patrunsa. Mai adaugam apa fierbinte cand este nevoie.
Acum cu restul de varza din borcan se poate proceda in doua feluri. Daca o vom consuma in perioada imediat urmatoare, ducem borcanul asa la loc racoros, daca o vom folosi dupa mai multa vreme, o punem intr-o punga, apoi la congelator.
Dupa o ora si jumatate sarmalele mele sunt gata, arata minunat! Miros grozav! Deci pun repede de o mamaliga. Aducem ardei iute si smantana, apoi putem savura cu bucurie. Eu zic ca frunza mea a trecut testul cu brio si merita sa stea la loc de cinste in camara noastra.
Pofta buna! Sa va fie cu folos!