
Ingrediente:
- 300g castraveți
- 1 legătură mărar
- 300g iaurt
- 4-5 căței usturoi
- 1 lingură zeamă de lămâie
- ½ linguriță piper
- ½ linguriță sare
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Intai ne ocupam de castraveti. Putem sa ii dam pe razatoare sau sa ii taiem in cuburi mici, noua ne place mai mult in cubulete. Taiem intai in felii subtiri de aproximativ 2-3 mm grosime, apoi fiecare feliute in baghete subtiri. La final le strangem pe toate si tocam in cubulete mici. Cand sunt gata, punem cubuletele intr-un castron incapator. Punem peste ele sarea si amestecam putin. Sarea va face sa se elimine apa din castraveti. Lasam deoparte pentru 15 minute.
Dupa cele 15 minute punem cubuletele intr-o strecuratoare si presam usor pentru a elimina lichidul. Tocam foarte marunt si mararul. Acum amestecam totul si gata.
Punem cubuletele scurse bine intr-un castron. Peste ele adaugam iaurtul si mararul. Trecem si usturoiul prin presa. Puteti sa nu il puneti pe tot din prima, gusturile difera, noi iubim usturoiul. Adaugam piperul si zeama de lamaie, amestecam bine totul si gata sosul!
Gustam si mai potrivim dupa gustul nostru. Il punem intr-un recipient in care il putem pastra la frigider si deasupra mai adaugam 1-2 linguri de ulei de masline, facultativ, pentru celor care le place.
Dupa preparare este important sa stea la rece macar 30 de minute inainte de servire pentru a se putea intrepatrunde toate aromele.
Este atat de cremos, racoritor si parfumat. Insoteste perfect fripturile si legumele coapte la gril sau la cuptor.
Este o bunatate!