
Dragii mei, ciclul vietii continua: un nou an, o noua primavera. Deci incepem din nou sa facem conserve. Conservam stevie, insotita de leustean, in bors de putina – pentru ciorbe cu gust proaspat de primavara, oricand in timpul anului. Se conserva usor si rezista in camara, foarte bine, chiar si 2 ani!
Ingrediente:
- 10 legaturi maricele de stevie
- 5 legaturi de leustean verde, proaspat cules.
- 3 linguri rase de sare pentru muraturi, fara iod
- 3 litri de bors de putina.
Reteta pas cu pas:
Ne trebuie stevie proaspata, tanara si care sa fie culeasa din locuri nepoluate. Sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii este perioada perfecta pentru conservare.
Stevia este o leguma extrem de versatila, dar si o valoroasa planta medicinala. Adesea subevaluata, stevia este de fapt o sursa importanta de vitamine si minerale, avand mai multi nutrienti decat spanacul, varza si salata, care sunt considerate a fi unele dintre cele mai sanatoase legume cu frunze verzi.
Intai ne ocupam de stevie: O spalam bine, frunza cu frunza apoi indepartam petiolul cu nervura principala. Cand frunzele de stevie sunt proaspete, se indeparteaza foarte usor. Dupa ce le-am curatat pe toate, le taiem in fasii subtiri la fel ca atunci cand le adaugam in mancare.
Dupa ce am terminat cu steva, trecem la leustean. Il spalam bine sub jet de apa rece si pentru ca este fraged, nu indepartam decat coditele mai groase. Il tocam si pe a cesta, marunt.
Acum trecem la aragaz si punem pe foc mare o oala mai mare in care adaugam borsul si 3 linguri rase de sare. Cand da in clocot adaugam toata stevia si o cufundam complet. Cand da in clocot adaugam si leusteanul si fierbem pentru 1 minut apoi inchidem focul.
Trebuie sa avem deja borcane si capace sterilizate. Pentru detalii completa pentru una din variantele corecte de sterilizare, dati click aici.
Punem cu un polonic asa fierbinte in borcanele asezate intr-o tava metalica.
Borcanele fiin din sticla se pot sparge la impactul cu lichidul fierbinte asa ca tava metalica va ajuta deoarece o mare parte din caldura o preia metalul (este conductor bun) apoi transmite caldura mai departe la materialul cu care are contact (masa, etc).
Dupa ce am pus tot ce avem in oala, in borcane, infileteam cu putere capacele.
Si acum pentru a fi siguri ca rezista peste iarna (chiar si 2 ani, va garantez) trebuie sterilizate. Punem pe fundul unei cratite un prosop, apoi asezam borcanele si turnam apa pana aproape de capac. Mergem cu cratita pe foc si lasam sa fiarba 15 min din momentul in care incepe sa clocoteasca apa. Sunt suficiente 15 minute.
Apoi acoperim cu prosoape sau paturi si lasam sa se raceasca in voie minim 24 ore. Apoi stergem borcanele, le etichetam trecand si anul cand au fost facute si le putem depozita in camara.
Astfel dupa ce tece vremea steviei si n-o mai gasim nici in gradini nici in piete, putem apela la camara unde se pastreaza perfect. Un borcanel de 400 ml este suficient pentru 4-5 litri de ciorba, iar gustul este perfect, proaspat de primavara.
Fiind foarte usor de conservat va urez spor la treaba dragutilor! Va pupa Claudia!