
Astazi vom pregati impreuna o alta reteta extrem de usoara si foarte utila pe tot parcursul anului, zeama de agurida pe care o punem la conservat. Bunica mea o folosea la acrit ciorbele, o turna peste sarmale si chiar peste varza dulce. Este uimitoare, naturala si poate fi pregatita de oricine, oriunde in lume.
Ingrediente:
- Struguri verzi neparguiti
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Avem nevoie doar de struguri verzi, inca nedati in parg, bine spalati. Eu am aici o galeata cu varf. Nu conteaza daca sunt de soi alb sau rosu
Cum preparam, extrem de simplu, veti vedea.
Intai rupem bobitele cu rabdare. Nu are importanta greutatea obtinuta pentru ca nu vom mai adauga niciun ingredient.
Punem toate bobitele intr-o oala incapatoare. Adaugam apa pana la nivelul lor si lasam pe foc mediu pana da in clocot. Este suficient pentru ca bobitele sa isi schimbe culoarea si sa plezneasca pielita de pe ele.
Acum trebuie sa strecuram acest amestec trecand totul printr-o sita. Insistam pentru ca vrem ca pe langa zeama sa treaca si din pulpa. Este geniala aceasta zeama naturala si este pacat sa o ratati. Fiind fara sare, se pot prepara si bauturi racoroase indulcitie cu miere.
Pe langa mancaruri acrite, se poate folosi si la salata in loc de otet sau zeama de lamaie. Una dintre retetele noastre preferate este si salata de castraveti, numita si ciorba rece de castraveti. Gasiti tutorialul printr-un click aici.
La final, indepartam cojile si semintele. Se poate adauga si leustean tocat.
Sterilizam borcanele si capacele. Pentru detalii complete, pentru o sterilizare corecta, dati click aici.
Punem lichidul obtinut in borcane pana le umplem complet. Infiletam cu putere capacele.
Dupa cum vedeti, mie mi-au iesit 10 borcane de 470g si unul de 840g. Un borcan mic este suficient pentru aproximativ 2-3L de ciorba, depinde de gustul fiecaruia si acum tinand cont ca nu am mai adaugat absolut nimic, nici sare sau alt conservant. Pentru a rezista peste iarna, trebuie sterilizate, adica fierte la bain marie.
Punem pe fundul unei cratite incapatoare o panza sau hartii, adaugam borcanele si apa pana la minim 3 sferturi din inaltimea lor. Fierbem 30 de minute din momentul in care apa clocoteste.
Dupa acest timp le acoperim cu o patura groasa si le lasam sa se raceasca complet. Poate dura chiar peste 24 de ore.
Apoi le etichetam si vor merge in camara si ne vor bucura ori de cate ori avem nevoie de o sursa de acreala naturala.
Spor la treaba si pofta buna dragilor!