
Astazi facem tahini! Tahini sau pasta de susan este un preparat cu un gust si o textura deosebita si are multiple beneficii pentru sanatate. Are o aroma usoara de nuca si este utilizata mai ales de bucatariile din zona meditareana si asiatica, cel mai adesea in retetele de humus.
Ingrediente:
- 200g susan alb
- 150ml ulei
- ½ linguriță sare
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Pentru inceput coacem semintele de susan. Punem o tigaie pe foc mic, adaugam semintele si lasam pe foc pentri aproximativ 5 minute amestecand continuu. Semintele trebuie sa se incalzeasca treptat si sa nu se arda. Nu ne indepartam deloc si amestecam fara sa ne oprim.
Semintele de susan au multiple beneficii pentru sanatate si sunt utilizate in medicina populara de mii de ani. Acestea pot proteja impotriva bolilor de inima, a diabetului si a artritei. Contin o serie de nutrienti esentiali, inclusiv zinc, seleniu, cupru, fier, vitamina B6 si vintamina E.
Dupa 5 minute dam tigaia deoparte si mai amaestecam inca 1 minut pentru ca aceasta este fierbinte si riscam sa se arda semintele. Le lasam sa se raceasca complet.
Dupa ce s-au racit le adaugam intr-un vas inalt. Adaugam si sarea si folosindu-ne de un blender vertical, le maruntim. Adaugam in 3 transe uleiul, mixand pentru 1-2 minute dupa fiecare. Mixam pana obtinem o pasta foarte fina.
Aceasta pasta poate fi utilizata in multiple retete culinare. Gustul sau intens de nuca da o savoare deosebita preparatelor. Putem face humus, halva de casa, peste cu sos, biscuiti cu pasta de susan. Rezista la frigider intr-un borcan inchis pana la 30 de zile, sufizient sa cautam tot felul de idei de retete.
Sa va fie cu folos!