Tocana de legume pentru iarna este ideala pentru a pregati o masa rapida. Este delicioasa si foarte usor de preparat. In plus ea poate fi folosita drept garnitura pentru alte feluri de mancare. Astazi facem varianta preferata a mamei soacre! Este geniala! Va garantez!

Ingrediente:

Reteta pas cu pas:

Pentru ca timpul este limitat la toata lumea, alegem varianta cea mai simpla. Nu mai coacem ardeii si dupa ce-i spalam bine, le indepartam cotoarele si semintele. Cel mai simplu este dupa ce-i taiem in 4. Si pentru ca ii vom da prin masina de tocat sau la robot (varianta cea mai rapida, tinand cont ca avem 6 kg de ardei de maruntit), ii taiem in bucati mai mici.

Soacra mea i-a taiat in cuburi mici pe toti, dar i-a luat o zi intreaga aceasta tocana, iar eu am fost la serviciu ¾ din zi asa ca facem mai rapid astazi. Nu influienteaza gustul deloc. Dupa curatare, taiem in cuburi toate cele 3 variante de ardei si le colectam intr-un lighean. Apoi ii maruntim fie la robot sau cu masina de tocat. Aici am ajutor pe sotul meu care face ca treaba sa mearga mai repede.

Cat se maruntesc ardeii, trecem la curatat ceapa. Indepartam foile si pastram codita. Apoi taiem in 2 si punem intr-un caston cu apa rece. Astfel nu ne vor mai ustura ochii cand o vom toca marunt. Dupa ce am curatat-o pe toata, trecem la tocat, cu rabdare, in cuburi mici. Strangem totul intr-un castron.

Punem intr-o cratita 1,5 litri apa in care punem orezul la fiert doar pentru 5 minute din momentul in care apa clocoteste. Adaugam si putina sare in apa. Dupa cele 5 minute, dam cratita deoparte si acoperim cu un capac.

Si gata, avem totul pregatit: ceapa in cuburi mici, toti ardeii trecuti prin masina de tocat, mocovii la fel (dar putem sa-i dam pe razatoare) si patrunjelul tocat marunt. Putem trece la gatit acum.

Punem pe foc mediu o cratita mare, in care sa ne incapa tot. Adaugam tot uleiul si-l lasam sa se incinga. Daca vi se pare prea mult ulei, puteti pune mai putin dar soacra mea m-a asigurat ca aceasta cantitate este cea mai potrivita pentru aceasta reteta.

Cand s-a incins uleiul, adaugam ceapa si o lasam sa se gateasca pana devine sticloasa, translucida. Adaugam sarea peste ceapa pentru a grabi procesul. Dureaza aproximativ 10 minute.

Dupa acest timp adaugam morcovii maruntiti. Amestecam bine si lasam sa se gateasca tot pentru 10 minute. Amestecam ocazional pentru a evita lipirea pe fundul cratitei.

Cand si morcovul s-a inmuiat si nu mai avem lichid in cratita, adaugam sucul de rosii si lasam sa mai fiarba domol inca 5 minute.

Pentru ca mi-am dat seama ca imi va fi greu sa amestec in cratita dupa ce voi adauga ardeii, transferam intr-o oala mai mare. Punem legumele sotate din cratita peste care adaugam armestecul de ardei maruntiti. Amestecam totul si mergem cu cratita pe foc mediu sau la cuptor la 170-180°C pentru minim o ora, pana scade si se evapora din lichid iar uleiul se ridica la suprafata.

Dupa mai bine de o ora (75 de minute la cuptor in cazul meu) scoatem cratita si adaugam zaharul, frunzele de dafin, piperul, cateii de usturoi trecuti prin presa, si orezul care intre timp a absorbit tot lichidul. Amestecam bine, bine totul. Acum adaugam si patrunjelul tocat si-l incorporam in amestec. Cat de bine miroasa deja. Gustam si potrivim de sare si piper. Mergem din nou cu cratita pe foc pentru inca aproximativ 15 minute pentru a se intrepatrunde toate gusturile.

Avem grija ca atunci cand tocana este gata sa avem borcanele si capacele sterilizate deja. Pentru detalii complete pentru una din variantele corecte de sterilizare, dat click aici.

Punem tocana asa fierbinte, imediat ce e scoasa din cuptor, in borcane. NU uitam sa punem borcanele intr-o tava metalica sau macar pe o lama de cutit pentru a disipa caldura si de a scadea sansa sa crape borcanele. Dupa umplere infiletam cu putere capacele. Mi-au iesit in total 28 borcane cu tocana de legume absolut delicioasa.

Multumesc de reteta mama soacra! Pentru a fi siguri ca rezista peste iarna trebuie sa mai parcurgem o etapa: sterilizarea. Punem pe fundul unei cratite un prosop apoi asezam unul langa altul borcanele si adaugam apa calda pana la minim ¾ din inaltimea lor! Acoperim cu un prosop si mergem cu cratita pe foc si lasam sa fiarba doar 15 minute din momentul in care apa clocoteste.

Dupa acest timp le acoperim cu un strat gros si le lasam sa se raceasca in voie.  Pe restul le-am pus intr-o tava mai inalta de placinta, am adaugat apa calda si am procedat exact la fel ca pe ochiul de aragaz, bagandu-le la cuptor la 120°C.

Dupa trecerea celor 15 minute de clocoteala, inchidem ochiul si le lasam in cuptor sa se raceasca complet. Le etichetam si le ducem in camara!

Este delicioasa servita pe paine prajita sau ea poate fi folosita drept garnitura pentru alte feluri de mancare. Avand provizii in camara, oricand ne poate scoate dintr-un impas.

Deci, spor la treaba si pofta buna dragilor! Va pupa Claudia!

Abonare

Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest