Nu stim ce sa facem cu albusurile ramase dupa ce folosim doar galbenusurile la ciorba de burta, la ciorba radauteana, la maioneza sau chiar la unele creme? Sa facem un tortulet doar cu albusurile ramase. Tort cu blat din albusuri si crema de caramel si cocos

Ingrediente pentru BLAT:

Ingrediente pentru CREMA:

Ingrediente pentru SIROPUL DE CARAMAEL:

Reteta video aici:

Reteta pas cu pas:

Pentru inceput punem albusurile intr-un bol, cu praful de sare si cu ajutorul unui mixer le mixam pentru aproximativ 1 minut, pana se spumeaza, apoi adaugam zaharul, treptat si zaharul vanilat, mixand in continuare pentru 2-3 minute, pana se formaza o spuma ferma lucioasa. Cand spuma este ferma, adaugam nuca de cocos si o incorporam in amestec. Facem miscari usoare de jos in sus.

Dupa ce am incorporat cocosul, adaugam in 2 transe si faina cernuta. O incorporam si pe ea, usor in amestec.

Aducem forma rotunda cu diametrul de 18cm, cu fundul tapetat cu hartie de copt si peretii unsi cu unt si punem tot amestecul in ea, dupa care nivelam frumos pe deasupra. Va merge la cuptor la 180°C pentru aproximativ 30 de minute sau pana cand va trece testul scobitorii.

Intre timp pregatim crema caramel sau alta crema care va place. Reteta o gasiti daca dati click aici. Puteti folosi si 100g de ciocolata topita la bain marie si racita.

Punem intr-un bol smantana si caramelul sau ciocolata si mixam pana se formaza crema. Este fina, aerata, cu gust fantastic, perfecta pentru orice tip de prajitura sau tort. Geniala!

Punem crema la rece.

Intre timp blatul s-a copt. Il scoatem din forma si il lasam sa se raceasca complet.

Dupa racirea completa, taiem blatul in doua. Aducem forma de tort si punem una din bucati. Pentru ca blatul este fara galbenusuri, unt sau alte grasimi, necesita insiropare. Eu insiropez cu sirop de zahar ars, adica 100g zahar caramelizat peste care am adaugat 300ml apa.

Dupa ce am insiropat bine, adaugam jumatate din crema.

Punem si cea de-a doua bucata pe care de asemenea o insiropam cu rabdare. Asezam deasupra restul de crema si nivelam. Pentru decor, presaram fulgi de nuca de cocos pe toata suprafata si doar partial cu fulgi de migdale si bombonele argintii. Asta a fost ideea mea de astazi, dar poate fi decorata dupa plac. Bagam la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.

A doua zi este perfect pentru a puta fi savurat. Arata foarte bine, cu un gust perfect de prajitura de cofetarie. Poate rivaliza cu usurinta cu multe alte prajituri pretentioase.

Pofta buna! Sa va fie cu folos!

Abonare

Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest