Astazi vom pregati una dintre variantele celebrului tort Medovik, facut din foi cu miere si crema fina de smantana si mascarpone. Acesta este preferatul meu si sincer niciodata nu m-as satura de el. Este putin migalos, dar nu e greu deloc.

Ingrediente:

Ingrediente:

Reteta video aici:

Reteta pas cu pas:

Veti vedea ca nu e greu deloc daca se respecta pasii.

Punem intr-un bol mare ouale si le batem putin cu un tel. Adaugam zaharul si continuam sa mai batem pentru aproximativ 1 minut. Apoi adaugam untul moale mierea de albine si amestecam bine totul.

Pasul urmator este sa mergem cu bolul pe baie de abur. Amestecam usor pana se topeste complet untul. Cand compozitia are aspect omogen, adaugam bicarbonatul. Lasam pe baie de abur, amestecand continu, pentru 10-15 minute.

Amestecul va deveni spumos si va creste in volum, iar dupa un timp se va potoli si isi va schimba culoarea. Practic mierea se caramelizeaza si compozitia va avea o culoare aurie.

Punem bolul deoparte si incorporam faina in amestecul fierbinte. Amestecam bine totul pana se formeaza un aluat lipicios. Cand aluatul s-a format, presaram faina pe masa, il punem si formam cu el un sul. Il impartim in 6 parti aproximativ egale.

Formam din fiecare 6 turte si trecem la formarea foilor. Presaram putina faina pe hartie de copt si intindem cu sucitorul o foaie mai mare decat marimea formei de tort, in cazul meu, de 22cm. Masuram.

Este important pentru ca dupa coacere vom decupa cu ajutorul formei si astfel vom avea discuri perfecte. Punem foaia in tava si apoi la cuptor pentru 4-5 minute la 170°C. Cat se coace prima foaie, o pregatim rapid pe urmatoarea.

Imediat dupa ce scoatem foaia din cuptor, ajutandu-ne de cercul de la forma de tort, decupam mijlocul si indepartam marginile. Daca nu avem forma, punem un capac deasupra si decupam de jur imprejur cu un cutit. Procedam la fel pana coacem toate foile.

Am obtinut la final 6 bucati care arata foarte bine si marginile pe care inca nu le mancam, avem nevoie de o parte din ele pentru decor.

Acum trecem la preparat crema care se foare rapid.

Punem intr-un bol rece smantana scoasa de la frigider si mixam cu ajutorul unui mixer pentru 3-4 minute, pana se spumeaza. Mixerul trebuie sa fie la viteza mica la inceput, apoi la viteza mare. Adaugam branza mascarpone si mixam la viteza mica pana o incorporam. Adaugam apoi zaharul pudra si adaugam si aromele: zaharul vanilat si esenta de vanilie. Mai mixam putin si crema este gata. Este foarte fina si aromata.

Daca avem forma, putem monta foarte usor tortul direct in ea, dar nu este obligatoriu. Punem prima foaie. A mea este prima coapta si este putin mai rumena. Impartim crema in 6  parti egale si adaugam primul strat pe care il intindem uniform. Punem urmatoarea foaie, pe care o presam usor, apoi inca un strat de crema. Procedam lafel pana la ultima foaie.

Punem si deasupra un strat de crema, indepartam cercul formei de tort si punem si pe lateral un strat subtilre. Cand suntem multumiti, il lasam putin deoparte.

Punem intr-un blender bucatile pastrate si le transformam in pulbere.

Acum trecem la decor care se face foarte simplu. Lipim intai cu ajutorul palmelor, pulbere, pe laterale, iar la final, daca nu avem alta idee, presaram din belsug si pe deasupra.

Si gata, acum trebuie sa stea la rece pentru minim 3-4 ore, de preferat peste noapte. Se vede foarte frumos pe sectiune, iar gustul este incredibil. Este pacat sa nu il incercati macar odata.

Spor la treaba si pofta buna dragilor!

Abonare

Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest