
Ingrediente:
- 500g făină
- 250g miere
- 1 linguriță coajă de lămâie
- ½ linguriță scorțișoară
- 3 cuișoare
- 1 praf sare
- 1 plic zahăr vanilat
- 50-100g făină
- 3 ouă
- 1 linguriță bicarbonat
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Pentru inceput cernem faina, scortisoara, praful de sare, zaharul vanilat si cuisoarele macinate. Adaugam si coaja de lamaie rasa si amestecam totul.
Lasam pulberile deoparte si punem mierea intr-o craticioara. Apoi o punem pe foc pana ajunge aproape de punctul de fierbere.
O turnam fierbinte peste pulberi si amestecam bine totul, la inceput cu o paleta, apoi cu mana. Insistam pana este totul bine amestecat, apoi lasam deoparte sa se odihneasca pentru 2 ore.
Dupa cele 2 ore amestecam din nou, desfacand toti bulgarasii. Acum incorporam si bicarbonatul.
Continuam punand ouale intr-un bol si le amestecam energic pentru un minut. Le turnam peste amestecul nostru si framantam formandu-se un aluat lipicios.
Acum mai adaugam faina in functie de mari au fost ouale, intre 50 si 100g, pana se formeaza un aluat nelipicios, ca o plastilina mai dura. Il strangem in forma de bila, il acoperim cu o folie alimentara si il punem in frigider pentru minim 3 ore, de preferat chiar peste noapte.
Dupa ce scoatem aluatul la rece, il lasam la temperatura camerei pentru macar 30 de minute, pentru ca altfel nu il putem intinde.
Presaram faina pe masa si il intindem cu sucitorul intr-o foaie de apriximativ 5mm grosime. La copt isi vor tripla inaltumea. Acum decupam fie cu un cutit in forma de patrate sau in forme frumoase de sarbatoare. Se gasesc in magazine, foarte ieftine, multe forme din acestea, frumoase.
Surplusul de aluat il modelam din nou si il decupam pana la ultima firmitura. Punem bucatile decupate in tava, pe hartie de copt si va merge la cuptor pentru 8-9 minute la 140 °C.
Le coacem pe toate si dupa racire, fie le pudram cu zagar sau le glazuram. Eu folosesc astazi glazura gata din comert. Pe langa glazura de ciocolata, fiul meu a presarat si bombonele colorate.
Astfel am obtinut un spectacol de gust si culoare. Sunt fragede si gustoase si imediat, dar ele se vor fragezi si mai mult in timp asa ca le putem depozita in cutii din plastic si vor astepta cuminti sarbatorile. Noi adoram turta dulce in preajma craciunului, alaturi de alte bunatati. Ramaneti aproape!
Spor la treaba si pofta buna dragilor!