
Daca iti place mancarea picanta, in mod cert aceasta zacusca de ardei iuti va fi pe placul tau. Reteta, bineinteles ca o am tot de la mama soacra, ea o face de multi ani si o vizita la masa din weekwnd m-a convins sa o fac si eu. E geniala!
Ingrediente:
- 10 bucati de ardei iute
- 10 gogosari de marime medie
- 1 telina cu tot cu frunze
- 4 cepe de marime medie
- 1 lingura cu sare fara iod
- 1 lingurita de piper macinat
- 4 foi dafin
- 1 pahar ulei
- 1 pahar de suc de rosii. bun ar fi sa fie facut de noi acasa. Pentru reteta mea dati click aici
- 1 pahar de zahar
- 1 pahar de otet de 9°
Reteta pas cu pas:
Inainte de a incepe gatitulm, pregatim toate ingredientele.
Ceapa o taiem in cuburi mici si o punem deoparte intr-un castron.
Radacina de telina o dam pe razatoare pe partea cu ochiurile mari. O punem si pe ea in asteptare.
Apoi ne ocupam de gogosari. Dupa ce-i spalam bine, ii taiem in 4 si indepartam cotoarele si semintele. Daca vom da ardeii prin masina de tocat, bun e sa-i taiem in bucati mai mici.
Dupa gogosari ne ocupam de ardeii iuti. Aici e bine sa purtam manusi. Indepartam si acestora cotoarele si semintele. la final ii taiem si pe acestia in bucati mai mici pentru ca-i vom baga tot la masina alaturi de gogosari.
Aceasta este si etapa urmatoare: maruntirea ardeilor. Frunzele de telina putem sa le tocam marunt sau sa le dam tot la masina inainte de a termina cu ardeii. Si gata! Avem totul pregatit asa ca ne apucam de gatit.
Punem pe foc mediu o cratita (cu fundul mai gros ar fi bun) in care adaugam uleiul si-l lasam sa se incinga.
Cand acesta s-a incins adaugam ceapa, amestecam si o lasam sa se gateasca pana devine stricloasa, translucida. Dupa aproximativ 5 minute adaugam radacina de telina rasa si lasam sa se gateasca pentru inca 5 minute cu aproximatie, pana se inmoaie putin. Apoi adaugam amestecul de ardei maruntiti.
Amestecam si adaugam sucul de rosii, otetul, zaharul, frunzele de dafin, sarea si piperul. Amestecam regulat pentru a evita lipirea pe fundul cratitei si lasam sa fiarba domol pentru minim 1 ora, pana scade lichidul si uleiul se ridica la suprafata.
Cand suntem multumiti de consistenta dam deoparte. Bun este sa avem deja borcane si capace sterilizate in prealabil. Pentru una din variantele corecte de sterilizare, dati click aici.
Punem zacusca fierbinte in borcanele asezate intr-o tava metalica. Dupa umplere infiletam imediat cu putere capacele. Mi-au iesit 4 borcanele de 470 gr si inca jumatate pentru degustare.
A iesit geniala! Este dulceaga si putin picanta. Nu este agresiva deloc si poate insoti orice tip de friptura chiar si pe mesele festive! Pe paine prajita, nu mai spun cat este de buna!
Pentru a fi siguri ca nu vom avea nicio problema peste iarna, mai parcurgem o etapa: sterilizarea. Punem pe fundul unei cratite un prosop, asezam borcanele si punem apa calda pana la minuteim ¾ din inaltimea lor, apoi acoperim cu un prosop, strangand marginile spre interior. Mergem cu cratita pe foc si lasam sa fiarba pentru 15 minute din momentul in care apa clocoteste.
Dupa 15 minute de clocoteala dam cratita deoparte si acoperim cu un strat gros si lasam asa pana se racesc complet. minim 24 ore. Apoi merg in camara si ne vor bucura oricand avem pofta.
Deci, spor la treaba si pofta buna dragilor! Va pupa Claudia!